Úvod » Čučoriedky

Čučoriedky

V tejto sekcii nebol nájdený žiaden tovar.




Čučoriedky patria k tradičným druhom lesných plodov užívaných v našich končinách už od nepamäti. Naši predkovia, ale aj iné národy v severných zemepisných šírkach poznajú ich zdraviu prospešné účinky už po stáročia. Na výrobu sa používajú ručne zbierané divoké čučoriedky zo Škandinávie. Na výrobu 100 g prášku je potrebné spracovať ca. 1500 gramov čerstvých plodov. Čučoriedky sú super potravinou s jedným z najvyšších ORAC ( Oxigen radical absorbance capcity), v priemere sa uvádza až 6450 ORAC na 100 gramov čerstvých plodov. 100 gramov prášku má teda ORAC až 64000, čo je jedna z najvyšších hodnôt medzi potravinami. WHO (svetová zdravotnícka organizácia) odporúča dennú potrebu cca  4000 - 5000 ORAC. Rozpustením 5-10 gramov prášku vo vode dostanete šťavu na nerozoznanie od čerstvej ( bez konzervantov a sladidiel) a môžete si tým zabezpečiť dennú dávku antioxidantov.

Čučoriedkový prášok "Nordic Berries" je vyrábaný patentovanou technológiou vákuového sušenia, ktoré zabezpečuje maximálnu bilogickú hodnotu a účinnosť zdraviu prospešných látok obsiahnutých v čerstvom ovocí. Je vyrábaný v Nemecku, firmou certifikovanou ako bio spracovateľ, organizáciou DE-OKO-026.

Bližšie o čučoriedkach

Čučoriedky sú nabité výživnými látkami (fytonutrientami) a preto si zaslúžia si svoju dobrú povesť. Konzumáciou čučoriedok preto môžete prispieť k vylepšeniu zdravého nutričného profilu svojej stravy.

Výživné látky

Čučoriedky sú pre svoj obsah Fytonutrientov potravinovou “superstar“. Tieto plody obsahujú významné množstvo anthocyanidýnov, (prírodných látok, ktoré dávajú plodom modrú, fialovú a červenú farbu). Najznámejšie čučoriedkové antokyánidýni sú malvidiny, delphinidiny, pelargonidiny, cyanidiny a peonidiny. Okrem toho, čučoriedky obsahujú významné množstvo organických kyselín: (hydroxycinnamické, hydroxybenzoové) a flavonolov. Čučoriedky tiež obsahujú unikátne plyfenolové látky pterostilben a resveratrol. Čučoriedky sú veľmi dobrým zdrojom antioxidačných vitamínov C a E, mangánu, prospešnej vlákniny. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B nevyhnutných pre metabolizmus bielkovín.

Fytonutrienty v čučoriedkach

Typ Fytonutrientov

Špecifické molekuly

Fenolické kyseliny

Kyseliny hydroxybenzoové, vrátane kyseliny vanilínovej; kyseliny hydroxycinnaminové vrátane kyselíny caffeinovej, coumarinovej, cinnaminovej a ferulickej

Proanthocyanidiny

epicatechíny

Anthocyaniny

malvidiny, delphinidiny, pelargonidiny a peonidiny

Flavonoidy

quercetin, myricetin, kaempferol

Triterpenoidy

kyselina ursolická

Čučoriedky obsahujú:

Vitamíny A, C, D, E,K, B-1, 2, 3, 6 a 12 a kyselina pantothenová
Viac ako 13 životne dôležitých minerálov vrátane (zinok, železo, vápnik, jód, selén, horčík)
Bohatý prírodný zdroj organických kyselín
Všetkých 21 esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín
Celý komplex esenciálnych mastných kyselín vrátane omega 3, 6 a 9
Nízky GI (glykemický index) pre veľmi nízky obsah prírodného cukru
Viac ako 25 druhov polyfenolických látok patriacich medzi antioxidanty
Všetko 100% prírodné

Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady č 1924/2006 zo dňa 20. decembra 2006 výslovne zakazuje predajcom uvádzať u potravín a doplnkov stravy akákoľvek "zdravotné, alebo výživové tvrdenie", okrem tých, ktoré schváli priamo Európska Komisia alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Preto tu neuvádzame žiadne zdravotné tvrdenia, ktoré by mohli vyvolať domnienku, že prípravok má liečivé účinky. Informácie o zdravotných účinkoch jednotlivých zložišek čučoriedok si preto musíte naštudovať z iných dostupných zdrojov.

„zdravotné tvrdenie“ je každé tvrdenie, ktoré udáva, naznačuje alebo vyvoláva dojem, že existuje súvislosť medzi kategóriou potravín,
potravinou alebo jednou z jej zložiek a zdravím
„tvrdenie o znížení rizika ochorenia“ je každé zdravotné tvrdenie, ktoré udáva, naznačuje alebo vyvoláva dojem, že konzumácia nejakej kategórie potravín, potraviny alebo jednej z jej zložiek vo významnej miere znižuje rizikový faktor výskytu ochorenia u ľudí;


Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...

Serotonín a melatonín - hormóny dobrej nálady, šťastia a pokojného spánku v Mladom jačmeni.Čítajte viac...

Pitný režim, koľko sa má vypiť za deň, keď užívam zelené potraviny... Čítajte viac...

Fykocyanín - modrozelená perla. Asi sa pýtate, čo je Fykocyanín zač a čo vlastne dokáže?... Čítajte viac...

Prečo užívať Chlorellu alebo Spirulina: Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že ide o prírodné suroviny, ktoré prispievajú v mnohých oblastiach k podpore ľudského zdravia... Čítajte viac...

Partneri