Úvod » Heliaflor® slnečnicový proteín

Heliaflor® slnečnicový proteín

Slnečnicový proteín Heliaflor® je inovatívny organický proteín s vysokým obsahom bielkovín, ktorý je varábaný s minimálnym vplyvom na životné prostredie. Produkt Heliaflor®  od inovatívnej nemeckej firmy A.O.T Gmbh bol ocenený cenou World Food Innovation Awards za rok 2018. Každoročné odovzdávanie ocenení, ktoré organizuje FoodBrev Media a ktoré sa konajú v Londýne v spolupráci s organizáciou Hotelympia hodnotia vynikajúce inovácie v celosvetovom potravinárskom priemysle.

Hľadáte výživné osvieženie podporujúce zdravie? Doprajte si dávku po orieškoch chutnajúceho proteínu s jemnou textúrou zo slnečnicových semienok. Zažeňte svoj hlad a zároveň získate skutočne bohatú výživu.



 
Slnečnicový proteín Heliaflor® je inovatívny organický prípravok s vysokým obsahom bielkovín, ktorý je varábaný s minimálnym vplyvom na životné prostredie. Heliaflor® od inovatívnej nemeckej firmy A.O.T Gmbh bol ocenený cenou World Food Innovation Awards za rok 2018. Každoročné odovzdávanie ocenení, ktoré organizuje FoodBrev Media a ktoré sa konajú v Londýne v spolupráci s organizáciou Hotelympia hodnotia vynikajúce inovácie v celosvetovom potravinárskom priemysle.

Heliaflor® je primárne určený ako vynikajúci zdroj hodnotnej výživy pri redukčných diétach, ale aj pre doplnenie výživných látok pri fyzickej záťaži. Má vynikajúcu prirodzenú jemne orieškovú chuť, takže by bola škoda ho dochucovať. Túto vlastnosť ocenia najmä milovníci prirodzenej stravy, ktorí obľubujú potraviny bez obsahu aróm, sladidiel, emulgátorov a iných prídavných látok. Heliaflor® je teda čistá BIO potravina bez GMO a prídavných látok. Heliaflor® má široké využitie aj pri príprave jedál v studenej a teplekj kuchyni.

Slnečnica je jedným z najbohatších zdrojov makro aj mikro živín v prírode. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály a stopové prvky vo vyváženom pomere. Heliaflor® je preto produkt, ktorý výživovou hodnotou predstihu aj mnoho tzv. "Super potraviny". Navyše v´daka vysokému obsahu vlákniny a nízkemu obsahu cukrov má nízky glykemický index GI, čo oceníte najmä pri redukčných diétach.

Zdravotné prínosy

Hľadáte občerstvenie podporujúce zdravie? Porcia slnečnicového proteínu sa postará o váš hlad a zároveň posilní vaše zdravie tým, že dodá značné množstvo vitamínu E ( silný anti oxidant), vitamínov skupiny B, hlavne folátov (kyseliny listovej), horčíka, selénu, magnézia, medi, fosforu, mangánu, fosfolipidov, ktoré podporujú mozgovú činnosť a mnoho iných zdraviu prospešných látok

Dávkovanie :2 krát denne 20 g Bio prášku rozpustiť v 250ml tekutiny (voda, mlieko, rastlinné mliekodžús, atď) a podľa možnosti piť pred jedlom. Pre športovcov 2-3 krát denne 20 g. Ideálne 30 minút pred a po tréningu.

Dôležité pre alergikov a vegetariánov
Prášok je čisto bylinný a dobre stráviteľný. Neobsahuje žiadne živočíšne látky ani žiadne umelé prísady. Je bez cukru, lepku, príchute, prifarbovania a konzervačných látok

Prínosy a výhody použitia Heliaflor®

  • Vhodné na priame použitie vo forme proteínového nápoja, alebo smoothie
  • 100% organické a celozrnné, vhodné ako prísada do kaše, či iného pokrmu
  • Významné emulgačné schopnosti ( náhrada za emulgátory v potravinách )
  • Významné stabilizačné a viazacie schopnosti (nahrádza stabilizátory v potravinách )
  • Bohaté na bielkoviny , vlákninu a fosfolipidy ( výživa pre mozog)
  • Nízky obsah sacharidov a nízky obsah tuku nizky GI
  • Bohaté na antioxidanty ( vitamín E a polyfenoly )
  • Bohaté na B-vitamíny a obzvlášť bohaté na kyselinu listovú
  • Bohaté na prírodné minerály a hlavne selén
  • Bezlepková náhrada obilnín v receptoch
  • Vhodné ako náhrada za živočíšne bielkoviny vo vegetariánskych náhradách mäsa
  • Vhodné na použitie v studenej a teplej kuchyni

Heliaflor® Vďaka vysokého obsahu bielkovín je úžasný na prípravu výživných proteínových koktailov a ovocných, či zeleninových smoothies.

Heliaflor®  Vďaka vynikajúcim emulgačným vlastnostiam je výborný na prípravu majonéz, dressingov, deepov či toppingov ( nahrádza v receptoch vajcia , emulgátory a stabilizátory).

Heliaflor®  je vhodný na prípravu vegetariánskych nátierok. Zlepšuje výživovú hodnotu aj štruktúru.

Heliaflor®  využíva sa na zahustenie omáčok (bešamel) a prípravu zmesí na obaľovanie.

Heliaflor®  pomáha zlepšiť chuť, štruktúru a trvanlivosť pekárenských produktov ( chlieb, pečivo, zakúsky. Je vhodný ja na prípravu plniek do zákuskov.

Heliaflor® je výborný pri príprave vegetariánskych náhrad mäsa ako emulgátor, spojivo a stabilzátor

Heliaflor 45 výživové hodnoty

Energia

kcal

kJ

ca. 350

ca. 1466

Dod: % z dennej odporúčanej dávky

Bielkoviny

g

> 45

56%

Sacharidy

g

ca. 7

5%

Z toho cukry

g

ca. 4

-

tuky

g

ca. 10

30%

Z toho mononenasýtené

g

ca. 3

3%

Z toho polonenasýtené

g

ca. 6

-

Z toho nasýtené

g

ca. 1

-

Vláknina

g

ca. 18

50%

Soľ

g

ca. 0,002

-

Vitamin B1 (Thiamin)

mg

> 2

180%

Vitamin B6 (Pyridoxin)

mg

> 0,8

50%

Vitamin B3 Niacin

mg

>13

80%

Kyselina listová

μg

> 280

140%

Vitamin E

mg

> 5

45%

Fosfor

mg >900 70%

Mangán

mg >2 100%

Magnézium

mg >370 98%

Meď

mg >1 100%

Selén

 µg

>90

170%

Niekoľko príkladov zo širokej škály použitia Heliaflor®

Proteínové kokteily

Heliaflor® môžeme použiť na prípravu výživných a chutných proteínových nápojov. Pri snahe o zdravú konzumáciu bielkovín je optimálna zmes rôznych rastlinných proteínov. Preto odporúčame použiť spolu s Heliaflor®. aj iné rastlinné proteíny. Rôzne aminokyseliny z rôznych zdrojov sa navzájom dopĺňajú, čo vedie k vyššej nutričnej hodnote pre vaše telo.

Nápoj sa dá ľahko vyrobiť pomocou mixéra. V závislosti na chuti a presvedčení možno vodu nahradiť mliekom alebo rastlinným nápojom. Ak namiesto ovocia použijeme odtučnené kakao dostaneme lahodný kakaový proteín bohatý na vlákninu a antioxidanty.

S Heliaflor® obohatíte svoje koktaily o cenné vitamíny: vitamín B1, B2, B3 a B6, ako aj kyselinu listovú. Môžete tiež pridať omega 3 bohaté oleje ako ľanový olej.

Jedna porcia cca. 200 g alebo ml obsahuje približne 14 gramov rastlinného proteínu.

Suroviny

voda/mlieko/rastlinné mlieko

180 g

Heliaflor®  

20 g alebo 4 čajové lyžíčka

 

Omáčky a deepy

Heliaflor® sa môže použiť aj namiesto zápražky na zahustenie omáčok. Množstvo sa líši podľa toho, aká hustá a krémová by mala byť omáčka. Slnečnicový proteín neztužuje omáčku tak silno ako škrob. Namiesto toho pomáha spájať vodu a olej (emulgovať) na dosiahnutie krémovej konzistencie. Na tento účel sa môže pridať malé množstvo Heliaflor®. V kari omáčkach a pod krýmové omáčky toho odporúčame pridať trochu octu alebo citrónovej šťavy, pretože Heliaflor® má optimálny účinok v mierne kyslom prostredí a sfarbenie je stále.

Heliaflor® môže byť tiež použitý ako základ pre rôzne deepy na namáčanie. V závislosti od toho, ako má byť deep roztierateľný, môže byť použité rôzne množstvo Heliaflor®. Heliaflor sa pridá do vody do vody alebo inej kvapalnej zložky a rozmixuje sa. Potom sa psoetupne prídáva olej ako pri majonéze. Nakoniec sa pridajú príchute a iné ingrediencie podľa vlastnej vúle a predstavy. Zložky by sa mali dobre premiešať, aby sa dosiahla stabilná emulzia ako základ pre deep. Pridanie octu alebo citrónovej šťavy zvýši trvanlivosť dipu. Nakoniec môže byť deep korenený a dochutený podľa potreby.

Dressingy, omáčky

Vo vegetariánskych dressingoch, či omáčkach sa Heliaflor® používa kvôli svojej emulgačným  a stabilizačným schopnostiam. Od začiatku pracujeme s výrobcami na vývoji Heliaflor® na zabezpečenie týchto funkčných vlastností. Okrem toho sme tieto vlastnosti testovali a vedecky definovali na Univerzite aplikovaných vied Albstadt-Sigmaringen.

Výsledkom je množstvo receptov, na ktoré je Heliaflor® obzvlášť vhodný. Recepty môžu
ľahko vyrobiť pomocou mixéra alebo iného kuchynského robota.  Heliaflor® podporuje pikantné chute v dressingoch.
Na prípravu vegetariánskych dressingov a omáčok je Heliaflor® veľmi vhodný pre svoju jemnú štruktúru, dobrú schopnosť viazať tuk a neutrálnu chuť.

prísady

voda

38%

Slnečnicový olej

38%

cukor

5%

horčica

5-7%

Heliaflor®  

5-8%

ocot

3-4% g

soľ

0,5%
  • Dajte vodu, ocot, cukor a trošku soli do ponorného mixéra a miešajte 3 minúty až trochu zhustne
  • Pridajte horčicu a Heliaflor® 55 a premiešajte ďalšiu minútu
  • Pridajte postupne olej a mixujte až dostanete emulziu "deep"

Tipy:
Pre lepšiu krémovosť dressingu možno Heliaflor® pred ďalšou prípravou vopred namočiť
vo vlažnej vode cca. 15 minút. Preto ca. 1/3 vody z receptu môžete sa použiť na namočenie.
Množstvom použitému Heliaflor®  (5 až 8%) môžete ovplyvniť konzistenciu hotového výrobku,. Čím vyšší obsah Heliaflor® je tým je dressing  tuhší. S množstvom  2% Heliaflor® v dressingu možno dosiahnuť redšiu konzistenciu, pričom pri 10% Heliaflor® je dressing podobný pevnej majonéze. Prídavok octu alebo citrónovej šťavy je nevyhnutný pre dosiahnutie emulgačných účinkov.

Tento základný recept sa môže meniť pridaním niekoľkých korenín, bylín alebo iných aromatických zložiek. S čerstvými a regionálnymi bylinkami môžete dosiahnuť bylinkovú majonézu alebo dressing.

 

Základná Bezvaječná majonéza

Obsah Heliaflor®  v hotovom výrobku: 4 - 8%

Vďaka svojej špecifickej štruktúre vykazuje Heliaflor® vynikajúce emulgačné vlastnosti. Preto je Heliaflor® veľmi vhodný na spracovanie majonézy. Význam je v tom, že vajcia sú nahradené Heliaflor®  a hotový výrobok je vegetariánska majonéza. Okrem toho je možné minimalizovať obsah tuku vo výrobku, pretože sa nepoužíva žiadna ďalšia tuková zložka. Majonéza s Heliaflor® sa sotva líši od výrobkov s použitím vajec. V majonéze, Heliaflor® zvyšuje viskozitu, pôsobí ako stabilizátor a zlepšuje konzistenciu. Slnečnicový proteín pôsobí ako typický emulgátor. Vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam viazania tukov a vody sa všetky zložky v receptúre držia pohromade.

Heliaflor® môže čiastočne alebo úplne nahradiť iné zahusťovadlá. Čím vyššie je použité množstvo Heliaflor® v receptúre, tým tuhšia je konzistencia hotového výrobku.

Odporúčame pridávať do receptov trochu citrónovej šťavy alebo octu, pretože optimálny účinok Heliaflor® je v mierne kyslom prostredí.  So zníženým množstvom slnečnicového proteínu alebo skôr so zvýšeným množstvom tekutého podielu môžeme dosiahnuť rôznu konzistenciu. Tento základný recept sa môže meniť pridaním niekoľkých korenín, bylín alebo iných aromatických zložiek. S trochou cesnaku,  čerstvými bylinkami môžete dosiahnuť bylinkovú majonézu alebo dressing.

Nízkotučná majonéza

Rastlinný  olej     50%

Heliaflor®          5-8%

Ocot                    3%

Cukor                  5%

Soľ                    0.7%

Korenie             1.5%

Voda                 35.3%

 

  • Heliaflor® namočíme na 5 min s vodou v nádobe ručného mixéra
  • Namočený Heliaflor® rozmixujeme, dostaneme hustú hmotu
  • Postupne pridávame olej,  ocot a mixujeme, až dosiahneme žiadanú konzistenciu
  • Pridáme soľ a korenie.

 

Použitie v pekárenských výrobkoch

V spolupráci s Univerzitou v Hohenheime v Stuttgarte sme skúmali využitie technológie Heliaflor® ako technologickej prísady do pečiva. Zamerali sme sa na celozrnný chlieb a bezlepkový chlieb.

Na základe výsledkov výskumu sme vypracovali informačný list pre pekárenské výrobky, ktorý je určený najmä pre výrobcu pečiva. Nielen výrobca profituje z použitia Heliaflor® vo svojich výrobkoch, ale aj zákazníkov: lepšou chuťou, predĺžením čerstvosti a extra pridanými hodnotnými žiavinami. V podstate sú oba typy Heliaflor® vhodné na použitie v pekárenských výrobkoch. Vo všetkých štúdiách bolo možné preukázať, že použitie Heliaflor® pred ďalším spracovaním cesta prináša kladné výsledky a pozitívne vlastnosti konečného produktu.

Použitie Heliaflor® v celozrnnom chlebe

Obsah v hotovom výrobku: 3-5%

Použitie Heliaflor® ako zložky celozrnného chleba spôsobilo zlepšenú konzistenciu a dlhšiu sviežosť. Kvôli zvýšenému objemu tvorby plynu dochádza k zvýšeniu objemu cesta. Kôrka vykazuje vyššiu elasticitu. Na predbežné namočenie oboch typov Heliaflor® odporúčame jednu časť Heliaflor®  a dve alebo tri časti vody, 1:2.

Použitie Heliaflor® v bezlepkovom chlebe

Obsah v hotovom výrobku: 2-4 % (vzhľadom na celkové množstvo mletých obilných produktov a zahusťovadla)

Vďaka použitiu Heliaflor® v receptúre sme dosiahli dlhšiu sviežosť v bezlepkových chleboch. Najmä pri vlhkosti a výslednom pocite v ústach je rozdiel od štandardného produktu bez Heliaflor® jasný. Kúrka je mäkšia a objem sa zvyšuje. Vďaka zvýšeniu obsahu Heliaflor® môže byť až 5% výsledkom pečenia je väčšia textúra.  Pre pozitívne výsledky pečenia bezlepkového chleba odporúčame pridať ďalšie zahusťovadlo, napr. Guarovú gumu alebo karobovú gumu.

Pre predbežné namáčanie odporúčame nasledujúce množstvá vody:

Heliaflor® 45

Množstvo 2%: jedna časť bielkoviny a päť dielov vody; množstvo 5%: jedna časť bielkoviny a dve a pol dielu vody

Heliaflor® 55

Množstvo 2%: jedna časť bielkoviny a štyri časti vody; množstvo 5%: jedna časť bielkoviny a dve časti vody

Vďaka použitiu Heliaflor® v množstve pečiva sa zvyšuje objem cesta. Kvôli zvýšenej vlhkosti môžu byť výrobky dlhšie chutnejšie. Okrem toho sa zvyšuje obsah bielkovín a cenné vlákny významne prispievajú k dennej výžive.

Odporúčame Heliaflor® pre niekoľko výrobkov v oblasti pečiva. Niektorí zákazníci pracujú s Heliaflor® napr. V muffinoch, smotanových šľahačkách alebo v kvasinkových koláčoch a môžu dosiahnuť pozitívne výsledky.

Vegetariánske náhrady mäsa

Vďaka vysoko kvalitnému rastlinnému proteínu a jeho emulgačným schopnostiam sa Heliaflor® môže používať ako prísada do mäsových náhrad ako vegánske a vegetariánske klobásy, hamburgery, nugety alebo rezeň. Slnečnicový Heliaflor môže byť použitý ako základná zložka v zmesi alebo ako doplnok pre stabilizáciu. V závislosti od objektívnych množstiev je možné v receptoch použiť až 20% Heliaflor®.

Pre túto oblasť použitia sú vhodné oba typy Heliaflor®. Heliaflor® 45 poskytuje korenistejšiu chuť ako Heliaflor® 55. Heliaflor® 55 je vhodnejší pre produkty, ktoré by mali lepšie oceniť originálnu chuť.


Použitie Heliaflor® ako základnej zložky vo vegánskych salámach

Obsah hotového výrobku: 15 až 20%

Vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam viazania tukov a vody a jeho mierne korenistej chuti možno Heliaflor® použiť pre zvýšenie bielkovín vo vegánskych a vegetariánskych náhradách mäsa ako. Stabilizačný a emulgačný účinok Heliaflor® pozitívne ovplyvňuje konzistenciu hotového výrobku. Okrem Heliaflor® obsahuje zmes vodu, varený cícer, niekoľko korenín a karobovú gumu ako zahusťovadlo. Samozrejme môžete použiť korenie podľa želanej chuti. Sušené byliny a paradajky, olivy alebo jemne strúhaná zelenina sa môžu použiť aj ako prísady.

Použitie Heliaflor® ako stabilizátora

Obsah hotového výrobku: ca. 4-5%

Pri výrobe vegánskych hamburgerov, ktoré sú založené na strukovinách a zelenine, možno Heliaflor® použiť ako stabilizátor, napr. Na nahradenie vajec. Typické zložky pre bezmäsité hamburgery (sója, strukoviny, zelenina) sa vyznačujú nízkym obsahom tuku. Preto by sa mala obohatiť zmes o rastlinný olej aby nebola suchá. Ďalej by mala byť základná zmes Heliaflor® niekoľko minút namočená, aby Heliaflor® mohol vyvinúť svoje stabilizačné vlastnosti. Pomer Heliaflor®: voda by mal byť 1:2

 

Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...

Serotonín a melatonín - hormóny dobrej nálady, šťastia a pokojného spánku v Mladom jačmeni.Čítajte viac...

Pitný režim, koľko sa má vypiť za deň, keď užívam zelené potraviny... Čítajte viac...

Fykocyanín - modrozelená perla. Asi sa pýtate, čo je Fykocyanín zač a čo vlastne dokáže?... Čítajte viac...

Prečo užívať Chlorellu alebo Spirulina: Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že ide o prírodné suroviny, ktoré prispievajú v mnohých oblastiach k podpore ľudského zdravia... Čítajte viac...

Partneri