Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...
Úvod » Matcha Tea
Pestovanie
Iba elitní japonskí farmári poznajú tajomstvo výroby originálneho čaju Matcha. Výroba tohto čaju je bezpochyby jednou najnáročnejších metód produkcie čajov na svete. V Japonsku je 30.000 farmárov zaoberajúcich sa pestovaním čaju. Iba 300 t.j. 1% má oprávnenie JAS pre výrobu čaju Matcha.
Matcha je zmes zelených čajov. Pestuje sa hlavne v oblastich UJI a Nishio. Štyri týždne pred zberom sa pole úplne zatienia. Špeciálna tieniaca technika zabráni až 90% slnečného svetla. Rastlina, ktorá je v tej chvíli takmer v úplnej tme kompenzuje nedostatok svetla intenzívny produkciou chlorofylu. To činí listy bohatšie na aminokyseliny a typická je pre nich smaragdovo zelená farba. Kvalitné Matcha spoznáte nielen podľa sýto zelenej farby, ale tiež podľa sladkastej a jemnej chuti
Zber čaju prebieha na začiatku mája. Aj v tejto dobe sú listy, ktoré sa na Matcha používajú trhané výhradne ručne. Ihneď po zbere sú listy prenesené do na spracovanie. Tu začína dlhá cesta premeny surových listov na absolútne jemný prášok.
Najskôr listy prejdú parou. Horúca para zabráni fermentácii, udrží listy čerstvé a zabezpečí, aby všetky živiny v čaji zostali. Potom sa listy sušia. Keď listy prejdú touto fázou, vzniknesa čaj nazývaný "Aracha", čo sa dá voľne preložiť ako surový čaj.
Ďalšou fázou je selekcia čaju Aracha. Listy prichádzajú v rôznej kvalite a práve preto je potrebná kategorizácia. Odborníci špeciálne vyškolení a certifikovaní posudzujú farbu, kvalitu a chuť čaju.
Finálny čaj je zmesou rôznych odrôd a vytvára tradičnú konzistentnú kvalitu. Na záver prebieha proces odstránenia stopiek, vetvičiek a ďalších nežiaducich častí tak, aby výsledným produktom bola tá najjemnejšia a najčistejšia dužina z čajovej rastliny. Tá je následne rozkrájané na rovnaké kusy a vzniká čaj "Tenchi".
MLETIE
Posledným krokom vo výrobe čaju Matcha je mletie, ktoré prebieha v úplne hygienických priestoroch továrne za pomoci žulových mlynov. Tie čaj Tenchu rozomelú na úplne jemný prášok a tým vzniká Matcha. Veľkosť jedného zrniečka je 5-10 mikrónov, pričom jeden mikrón je milióntina metra. Je to tak jemné, že sa prášok doslova rozpúšťa v ústach.
Jeden žulový mlyn zomelie len 30-40 gramov čaju za hodinu a aj v 21. storočí len táto technika zaručí, že si čaj po čas výroby zachová svoju ojedinelú chuť, farbu a arómu.
Miešanie rozdielnych tried čajových listov je jedným z najdôležitejších procesov pre zabezpečenie prvotriednej kvality čajov. Výroba čajovej zmesi je nevyhnutná pre dosiahnutie rozdielnych kvalít čaju Matcha. Existuje viac ako 10 rôznych tried kvality, ktoré sa od seba odlišujú jednak vo farbe, chuti a vôni. Matcha najvyššej kvality možno rozpoznať vďaka upokojujúce zelenej farbe a vôňi, ktorá by mala byť jemná a zároveň sladká. Aby bola zmes perfektná, tak je potrebné posúdenie ozajstného majstra, ktorý sa riadi podľa prísnych kritérií.
1 Matcha je 100% zelený čaj, ktorý je rozomletý na jemný prášok. Pri jeho výrobe nedochádzakfermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky.
Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...
Serotonín a melatonín - hormóny dobrej nálady, šťastia a pokojného spánku v Mladom jačmeni.Čítajte viac...
Pitný režim, koľko sa má vypiť za deň, keď užívam zelené potraviny... Čítajte viac...
Fykocyanín - modrozelená perla. Asi sa pýtate, čo je Fykocyanín zač a čo vlastne dokáže?... Čítajte viac...
Prečo užívať Chlorellu alebo Spirulina: Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že ide o prírodné suroviny, ktoré prispievajú v mnohých oblastiach k podpore ľudského zdravia... Čítajte viac...