Fykocianín- zelená perla
Fykocyanín - modrozelená perla
O pozitívnych a blahodárnych
účinkoch Spiruliny na ľudský
organizmus, už som asi všetci počuli. Tento pozemský mikroorganizmus má pozitívny
detoxikačné a antioxidačné účinky, chráni črevnú mikroflóru, pomáha pri srdcových
ochoreniach či poruchách metabolizmu. Ovšem, aké je zloženie tohto životabudiče? Čo za
silu spôsobí, že tento organizmus napomáha liečiť také spektrum ochorení? Okrem veľkého
množstva vitamínov, minerálov a živín, beta karoténu, enzýmov či nenasýtených mastných
kyselín, obsahuje aj tzv Fykocyanín .
Asi sa pýtate, čo je Fykocyanín
zač a čo vlastne dokáže? Z odborného hľadiska by sme mohli povedať, že Fykocyanín je
modré, alebo až modrofialové farbivo, vyskytujúce sa v telách mikroorganizmov, napríklad
siníc. Práve táto tekutina, určujúci zafarbenie daných organizmov, obsahuje veľké
množstvo proteínov a bielkovín. Ono farbivo, uspôsobené tak, aby pomáhalo pri
fotosyntéze, môžeme nájsť aj v iných organizmoch. Vyskytuje sa v telách tzv skryněnek,
chalúh, či červených rias, ktoré sú nám známejšie ako červené riasy. Takéto červené
riasy možno máte doma a ani o tom neviete. Sú totiž súčasťou agaru, ktorý je tiež známy
ako "japonská želatína." Používa sa samozrejme v potravinárstve, ale aj v chemickom
priemysle a v medicíne.
O liečivých vlastnostiach
fykocyanín sa vo veľkom začalo hovoriť práve v súvislosti s už vyššie spomínanú
Spirulinou. Lekári a farmaceutické spoločnosti preto rozbehli veľké vedecké výskumy, aby
zistili a preukázali účinky. Analýzy potvrdili vysoké antioxidačné alebo protizápalové
hodnoty. Fykocyanín má blahodárne účinky na obličkové ochorenia, pretože znižuje
množstvo toxických látok v obličkách. Ďalej chráni obličky pred chemickými látkami,
obsiahnutými napríklad v liekoch alebo potravinách. Fykocyanín tiež podporuje vznik a
tvorbu kmeňových buniek v kostnej dreni, zvyšuje obranyschopnosť, má protirakovinové
účinky a prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rán. Takmer každý deň objavujeme niečo nové.
Východnej civilizácie pre nás objavili pušný prach, rozmanité korenie či lieky. A práve
Fykocyanín, nachádzajúci sa v jedných z najjednoduchších organizmov našej planéty, je
príkladom stále sa rozvíjajúceho objavovanie. Generácia za generáciou si dávnoveku
kultúry odovzdávali zloženie a vlastnosti liekov. Teraz teda máme možnosť aj my, posúdiť
kvalitu týchto objavov. Využime to!
Alpha GPC pre zlepšenie mentálnej aj
fyzickej výkonnosti
Alpha GPC, tiež známy ako L-alfa glycerylfosforylcholín alebo cholín-alfoscerát, je prírodné
nootropikum, ktorá funguje ako samostatne, tak aj v kombinácii s inými nootropikami. Je
prirodzene prítomný v tele v malých množstvách Hoci existuje niekoľko významných
potravinových zdrojov Alpha GPC (mliečne výrobky, mäso z orgánov a pšeničné klíčky),
koncentrácie dosiahnuté prostredníctvom príjmu potravy sú oveľa nižšie ako je potrebné t.j.
ca 500-600 mg denne
Medziprodukt v metabolizme fosfolipidov, Alpha GPC funguje rýchlo a spoľahlivo,
primárne dodávaním esenciálneho cholínu do mozgu. Je to primárny prekurzor cholínu pre
mozog.
Alpha GPC má významné nootropické vlastnosti vrátane zlepšenia pamäte a ochrany proti
starnutiu mozgu. Rozsiahle klinické štúdie zahŕňajúce tisíce účastníkov ukázali, že ide o
účinnú prevenciu, či liečbu straty pamäti súvisiacej s vekom spojenou s rôznymi poruchami,
vrátane Alzheimerovej choroby, vaskulárnej demencie a mŕtvice. Má aj neuroprotektívne
schopnosti proti starnutiu a štúdie naznačujú, že môže byť tiež užitočné pri liečbe úzkosti.
Okrem nootropických účinkov má aj schopnosť zlepšovať zdravie všetkých bunkových membrán
v tele a podporovať rýchle zotavenie po fyzickej námahe. Predbežné štúdie naznačujú, že
môže pôsobiť aj ako látka podporujúca uvoľňovanie hormónu dopamínu, čo znamená, že môže
slúžiť ako potenciálna liečba neurodegeneratívnych stavov, ako je Parkinsonova choroba a
môže tiež pôsobiť na zlepšovanie depresie a zlepšenie nálady. V spojení s inými
nootropickými látkami môže pôsobiť synergicky
Výhody a efekty GPC
- Zlepšenie pamäte: Alpha GPC je najviac známy svojou schopnosťou zlepšovať pamäť. Tento
účinok je spôsobený najmä zvýšeným množstvom cholínu, ktorý je dostupný na konverziu na
neurotransmiter acetylcholín, ktorý je silne spojený s kognitívnymi funkciami a
schopnosťou vytvárať a vyvolávať spomienky. Štúdie ukazujú, že ide o účinnú liečbu
straty pamäti spôsobenej viacerými poruchami súvisiacimi s vekom, vrátane Alzheimerovej
choroby a rôznych foriem demencie. Dokonca sa ukázala ako účinná pri obnovovaní pamäti u
zdravých mladých dobrovoľníkov po dočasnej chemicky vyvolanej amnézie.
- Posilnenie energie: Aj keď je najviac známy pre jeho všeobecné účinky na zlepšenie
pamäti a kognitívnych schopností, Alpha GPC môže pôsobiť aj ako stimulant. Niektorí
používatelia hovoria, že poskytujú trvalé zvýšenie energie, keď sa užívajú pred
tréningom.
- Neuroprotektant: Alpha GPC chráni a podporuje celkové zdravie mozgu tým, že podporuje
vývoj nových mozgových buniek a posilňuje schopnosť tela opraviť poškodené bunkové
membrány. Táto vlastnosť je mimoriadne dôležitá výhoda proti starnutiu.
- Zvýšuje silu a rýchle zotavenie po výkone: stimuluje produkciu ľudského rastového
hormónu, Alpha GPC je cenným doplnkom pre športovcov alebo pre každého, kto chce lepšie
pôsobiť, vybudovať štíhlu svalovú hmotu, pocítiť maximálnu energiu počas tréningu a
rýchlo sa zotaviť. Pilotná štúdia ukázala, že dávka 600 mg Alpha GPC, ktorá sa podala 90
minút pred výkonom, zvýšila výkon o 14%.
- Zlepšuje náladu a duševná výdrž: Mnohí používatelia uvádzajú, že užívanie Alpha GPC im
dáva väčšiu duševnú energiu a zlepšuje ich náladu. Toto môže byť aspoň čiastočne
vysvetlené dodatočným cholínom, ktorý dopĺňa, čo zvyšuje ostražitosť a zvyšuje jasnosť
myšlienok. Môže to tiež súvisieť s schopnosťou Alpha GPC stimulovať produkciu ľudského
rastového hormónu, ktorý má energyzujúce účinky, odďaľuje starnutie a predlžuje
aktívnu dlhovekosť.
- Cholínový zdroj v nootropných zásobníkoch: Alpha GPC je výhodným cholínovým zdrojom pre
mnohých užívateľov iných nootropických látok. V kombinácii s inými nootropikami
poskytuje dostatok cholínu na dosiahnutie optimálnych účinkov na zlepšenie kognitívnych
schopností a môže zabrániť menším bolesti hlavy.
Ako GPC pôsobí
Alfa GPC je štrukturálne zložený z cholínu, glycerolu a fosfátu a považuje sa za cholinergnú
alebo primárnu skladovaciu formu cholínu v tele. Jeho mechanizmus účinkov bol podrobne
skúmaný a dobre pochopený, hoci spôsob, akým ovplyvňuje niektoré neuronálne funkcie, zostáva
nejasný.
Alpha GPC je vo vode rozpustný rýchlo pôsobiaci a vysoko biologicky dostupný, ak sa užíva
perorálne. Krátko po požití prekročí hematoencefaltické bariéry a väčšina používateľov
zaznamená účinky do 30 min. Po absorpcii sa metabolizuje na kombináciu cholínu a vedľajšieho
produktu nazývaného glycerofosfát.
Dodatočný cholín v tele dostupný vďaka Alpha GPC je jadrom jeho značných nootropných
schopností. Cholín je prekurzorom neurotransmitera acetylcholínu, ktorý je silne spojený s
množstvom kognitívnych funkcií vrátane tvorby pamäte, schopnosti učenia a koncentrácie .
Vytvorením dodatočného cholínu k dispozícii mozgu Alpha GPC stimuluje produkciu
acetylcholínu, o ktorom sa predpokladá, že pôsobí aj ako neuroprotektant.
Cholín, ktorý Alpha GPC poskytuje, je tiež cennou súčasťou nootropického zásobníka, najmä v
kombinácii s doplnkami, ako sú piracetam, pramiracetam, oxiracetam, aniracetam. Tieto
nootropiká fungujú stimulovaním miest acetylcholínového receptora, čo vedie k udržaniu
dostatočného množstva cholínu v mozgu. Keď je nedostatok cholínu, mozog nemôže syntetizovať
dostatok acetylcholínu na uspokojenie stimulovaných receptorových miest a naopak, ostatné
doplnky nemôžu dosiahnuť optimálne výsledky. Navyše nedostatočný cholín môže viesť k
menšiemu, ale nepríjemnému vedľajšiemu účinku a to "bolesti hlavy".
Alpha GPC má aj iné funkcie, hoci ich procesy nie sú úplne pochopené ako spôsob, akým dodáva
cholín do mozgu.
- Je známe, že pôsobí ako neuroprotektant, udržuje nervové zdravie a predchádza
poškodeniu. Predpokladá sa aj zlepšenie synaptickej signalizácie.
- Alpha GPC tiež funguje v tandeme s hypofýzou na zvýšenie produkcie somatropínu alebo HGH
(ľudský rastový hormón), ktorý stimuluje bunkový rast, reprodukciu a opravu buniek. Táto
funkcia robí Alpha GPC cennou pre športovcov, zlepšuje čas zotavenia a zvyšuje silu a
svalovú hmotu. HGH má tiež dôležitý vplyv na starnutie a dlhovekosť.
- Alfa GPC tiež slúži ako prekurzor fosfolipidov v neurónových membránach a predpokladá
sa, že zlepšuje funkciu neurónov zlepšením fluidity neuronálnej membrány.
Vedľajšie účinky
Zatiaľ čo u zdravých dospelých je Alpha GPC bezpečná a dobre znášaná, boli zaznamenané
niektoré vedľajšie účinky. Používatelia príležitostne zaznamenali bolesti hlavy, únavu,
nervozitu, nevoľnosť, hnačku a problémy s trávením. Okrem toho môže tento doplnok viesť u
niektorých jedincov viesť k závratom a nízkemu tlaku krvi. Ak ste náchylní na hypotenziu,
pred použitím Alpha GPC by ste sa mali poradiť s lekárom. Hoci sa nepreukázali žiadne
predávkovania, nežiaduce vedľajšie účinky sú častejšie hlásené u užívateľov užívajúcich
vysoké dávky. Je známe, že alfa GPC pôsobí nepriaznivo na skopolamín, ktorý sa používa na
liečbu pohybovej choroby, pooperačnej nauzey a syndrómu dráždivého čreva. Tím, ktorí
používajú skopolamín sa odporúčajú, aby sa vyhli Alpha GPC. Malý výskum bol vykonaný na
účinkoch Alpha GPC na tehotné ženy, takže tým, ktoré sú tehotné alebo dojčia, sa odporúča,
aby sa zdržali používania Alpha GPC.
Phosphatydylserín PS
PHOSPHATIDYLSERIN
Počuli ste niekedy o fosfatidylseríne (PS) ? Väčšina ľudí ani nevie, že PS je skutočne
prítomný v každej ľudskej bunke. Fosfatidylserín je súčasťou všetkých bunkových membrán a
udržiava veľa životných funkcií v tkanivách aj orgánoch tela, ale čo je najdôležitejšie, je
to kľúčový stavebný blok pre miliardy buniek vo vašom mozgu.
Fosfatidylserín sa síce vytvára aj v našom tele, ale väčšinu PS získavame z potravy. Keď nie
je jeho dostatok v potrave alebo súrne potrebujeme túto nevyhnutnú molekulu, je nutné
doplniť potrebné množstvo. Nachádza sa hlavne v olejnatých rastlinách ( sója, slnečnica
a pod ). V litri slnečnicového oleja sa nachádza asi 200 mg PS. Teda by sme museli
pre dennú dávku 200 mg vypiť liter oleja. PS je súčasťou prirodzenej liečby
neurodegeneratívnych chorôb (Alzhaimerova choroba) a používa sa aj na udržanie kognitívnych
schopností súvisiacich s vekom, je účinný proti depresii, a v neposlednej rade
podporuje zlepšenie športového výkonu.
Čo je fosfatidylserín? Fosfatidylserín (PS) je fosfolipid, ktorý obsahuje aminokyseliny spolu
mastnými kyselinami. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA pracujú synergicky s PS, čím
poskytujú stavebné bloky pre zdravé bunkové membrány. Ľudské telo síce môže vyrábať
fosfatidylserín, ale väčšinu PS je nutné prijímať z potravín.
Fosfolipidy, medzi ktoré patrí aj PS obklopujú všetky naše bunky, sú nevyhnutnými molekulami,
ktoré poskytujú ochranu všetkých bunkových štruktúr. Fosfolipidová molekula je konštruovaná
zo štyroch zložiek: mastných kyselín, platformy, ku ktorej sú pripojené mastné kyseliny,
fosfátu a glycerolu pripojeného k fosfátu. Fosfolipidy sa usporiadajú do dvoch
rovnobežných vrstiev známych ako fosfolipidová dvojvrstva. Je to vrstva, ktorá vytvára
bunkové membrány a je rozhodujúca pre schopnosť každej telesnej bunky fungovať.
Fosfatidylserín je rozhodujúci pre udržanie všetkých bunkových funkcií, najmä v mozgu. Výskum
tiež ukazuje, že je dôležitý pre:
- tvorbu kostnej drene
- údržbu a tvorbu buniek imunitného systému
- koordináciu srdca
- vylučovanie hormónov nadobličkami
Zdravotné prínosy fosfatidylserínu
- Zlepšuje športovú výkonnosť.
Vo viacerých štúdiách sa ukázalo, že fosfatidylserín zlepšuje športovú výkonnosť. Dokázalo sa
tiež, že znižuje poškodenie svalov a zároveň zlepšuje endokrinnú odpoveď na fyzický stres
spôsobený cvičením.
Štúdia zverejnená v časopise Journal of the International Society of Sports Nutrition z roku
2007 hodnotila účinok orálneho podávania PS na výkon u zdravých golfistov. Hoci zistenia
neboli štatisticky významné, dospelo sa k záveru, že šesť týždňov doplnkov PS zlepšilo
vnímané úrovne stresu u golfistov a výrazne zlepšilo počet dobrých loptičiek počas hry. (10)
Ďalšia štúdia skúmala účinky denného doplňovania 750 miligramov fosfatidylserínu po dobu 10
dní u mladých atlétov. Hlavným zistením štúdie bolo, že podávanie PS výrazne predĺži čas
výkonu na úrovni nad 85% VO 2 max. VO2 max je maximálne množstvo kyslíka, ktoré môže
jednotlivec počas intenzívneho cvičenia využiť. Je to faktor, ktorý môže určiť schopnosť
športovca vykonávať dlhodobý výkon a súvisí s celkovou aeróbnou vytrvalosťou. Táto štúdia
ukazuje schopnosť fosfatidylserínu zvyšovať fyzickú výkonnosť. (11)
- Môže zlepšiť príznaky Alzheimerovej choroby. Alzheimerova choroba je forma demencie,
ktorá môže ľudí zbaviť schopnosti jasne premýšľať, vykonávať každodenné úlohy a nakoniec
si vôbec pamätať. Podávanie fosfatidylserínu môže zvýšiť hladinu mozgových chemikálií,
ktoré sú spojené s pamäťou, a zlepšiť komunikáciu s mozgovými bunkami. Hoci to nie je
liečba, užívanie fosfatidylserínu môže zlepšiť príznaky Alzheimerovej choroby a
demencii. Najúčinnejšie je podávania PS hneď na začiatku pri prvých príznakoch
kognitívnych zlihaní. V dvojito zaslepenej, krížovej štúdii ľudia s Alzheimerovou
chorobou, ktorí užívali 300 miligramov PS denne počas ôsmich týždňov, mali väčšie
zlepšenie celkovej pohody ako pacienti, ktorí užívali placebo.
- Pomáha znižovať pokles kognitívny funkcií súvisiaci s vekom. Zistilo sa, že
fosfatidylserín zlepšuje pamäť, poznanie a náladu u starších ľudí v najmenej dvoch
placebom kontrolovaných štúdiách. Obidve štúdie mali starších pacientov užívajúcich 300
miligramov PS denne. (2) V ďalšej dvojito zaslepenej štúdii bolo 200 miligramov
fosfatidylserínu dvakrát denne podaných 70 pacientom s pravdepodobnou Alzheimerovou
chorobou. Vedci zistili, že doplnok PS priniesol krátkodobé zlepšenia v mentálnych
funkciách najlepšie boli zdokumentované v ôsmich a 16 týždňoch. (3)
V ďalšej štúdii bolo 10 starších žien s depresívnymi poruchami liečených placebom počas 15
dní a potom s doplnkom PS počas 30 dní. Výskumníci zistili, že fosfatidylserín spôsobil
konzistentné zlepšenie depresívnych symptómov, pamäti a správania u všetkých jedincov (4)
Iná štúdia uverejnená v časopise Aging hodnotila účinok šiestich mesiacov doplnkov PS na 494
starších pacientoch s kognitívnou poruchou. Výskumníci zistili, že po troch mesiacoch a po
šiestich mesiacoch PS dosiahlo štatisticky významné zlepšenie behaviorálnych a kognitívnych
parametrov. (5)
- Pomáha proti depresii
Štúdie ukazujú, že ľudia v strese, alebo trpiaci depresiou majú narušený prietok krvi do
mnohých oblastí mozgu. Nedostatkom PS spolu s omega 3 sa môže znížiť normálny prietok krvi
do mozgu. Takže keď je niekto depresívny, má zvyčajne nízku hladinu PS spolu omega-3.
Zvýšenie príjmu PS prostredníctvom potravy a / alebo doplnkov môže pomôcť pri boji proti
depresii.
Fosfatidylserín ovplyvňuje aj hladiny neurotransmiterov v mozgu súvisiacich s náladou. Výskum
ukázal, že môže znížiť závažnosť depresie. V jednej štúdii u starších žien trpiacich
depresiou, ktorým sa podávalo 300 miligramov PS denne počas 30 dní, sa zaznamenalo priemerné
zníženie závažnosti depresie o 70 percent. (6)
- Zlepšuje symptómy Parkinsonovej choroby
Parkinsonova choroba je degeneratívna choroba nervového systému, ktorá vedie k strate
ovládania pohybu. Všeobecne platí, že tí, ktorí trpia Parkinsonovou chorobou, strácajú
schopnosť správne hovoriť, majú problémy s chôdzou a môžeme sa tiež u nich stretnúť s
trasením. Neexistuje žiadna špecifická známa príčina, ale ľuďom s Parkinsonovou chorobou
odumierajú mozgové bunky, ktoré produkujú dopamín, ktorý je zodpovedný za signalizáciu v
oblastiach mozgu, ktoré sa zaoberajú pohybom. Keď tieto mozgové bunky umierajú, mozog začne
strácať schopnosť prikázať telu, kedy a ako sa má pohybovať, čo má za následok Parkinsonove
symptómy.
Fosfatidylserín je kľúčom k správnej mozgovej funkcii a ľudia s Parkinsonovou chorobou majú
často nízke hladiny fosfatidylserínu. (7) V jednej štúdii užívanie 100 miligramov PS trikrát
denne zlepšilo náladu a mozgovú funkciu u ľudí s Parkinsonovou chorobou.
- Liečia symptómu ADHD
Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) je jednou z najčastejších neuro developmentálnych
porúch detstva. Deti s ADHD majú zvyčajne ťažkosti s kontrolou impulzívneho správania a sú
príliš aktívne. ADHD môže ale postihnúť aj dospelých.
Pre ľudí s diagnózou ADHD sa ukázalo, že fosfatidylserín pomáha zvyšovať pozornosť mentálneho
vnímania, podporuje pamäť a poznávanie, zlepšuje náladu zmierňovaním stresu prostredníctvom
zníženia hladín kortizolu. Preukázalo sa, že PS podporuje zvýšenú mozgových aktivít
prostredníctvom neurotransmiterov, čím zlepšuje schopnosť pacientov trpiacich ADHD sústrediť
sa, lepšie ovládať impulzy a učiť sa bez toho, aby sa unavili.
Štúdia zverejnená v časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics z roku 2014 chcela
zistiť, či podávanie fosfatidylserínu môže zlepšiť príznaky ADHD u detí. V tejto
randomizovanej, dvojito zaslepenej štúdii bolo 36 detí vo veku 4 až 14 rokov, ktorí predtým
nedostávali žiadnu liečbu ADHD. Deti užívali buď placebo alebo 200 miligramov PS denne počas
dvoch mesiacov. Výskumníci zistili, že podávanie PS výrazne zlepšilo príznaky ADHD, ako aj
krátkodobú pamäť. Záverom je, že PS môže byť "bezpečnou a prirodzenou nutričnou stratégiou
na zlepšenie duševnej výkonnosti u malých detí trpiacich ADHD" (9).
Je známe, že na zníženie hladina PS majú vplyv 4 faktory:
- starnutie, stres, zlé stravovacie návyky a moderná výroba potravín. Starnutie prirodzene
zvyšuje potrebu mozgu na fosfatidylserín, ale tiež vytvára tráviacu a metabolickú
neefektívnosť, takže jednoducho nie je možné získať dostatok fosfatidylserínu zo stravy.
- Stres tiež zvyšuje požiadavky na fosfatidylserín a zároveň znižuje hladinu
fosfatidylserínu.
- Moderná výroba tukov, potravín, olejov znižuje ich prirodzený obsah fosfolipidov,
vrátane fosfatidylserínu. Rafinácia, znižuje v tukoch prirodzený obsah fosfolipidov na
minimum. Nizkotučná, bezcholesterolová diéta nezabezpečuje potrebu 200 mg
fosfatidylserínu denne.
Záverečné úvahy o fosfatidylseríne
- Fosfatidylserín je rozhodujúci pre správnu funkčnosť všetkých buniek v svalstve,
ale najmä v mozgu.
- Fosfatidylserín sa tvorí v našom tele, ale väčšinou ho získavame z potravín.
- Ak preferujeme stravu s nízkym obsahom tukov alebo s nízkym obsahom cholesterolu, či sme
v dlhodobom strese, dôsledkom bude nízka hladina PS.
- Podávanie PS sa ukázalo vo vedeckých štúdiách účinné na zlepšenie mentálnej výkonnosti,
Alzheimerovej choroby, demencie, kognitívneho poklesu súvisiaceho s vekom,
Parkinsonovej choroby, depresie a najmä zvýšenie výkonnosti vrcholných športovcov.
Šťava z mladého zeleného
jačmeňa
Zelený
jačmeň
Význam užívania zelených
potravín je aktuálnou témou poslednej doby. Zvláštna pozornosť je venovaná hlavne šťavám
z mladých rastlín. Bolo uskutočnených mnoho výskumov, ktoré potvrdili
opodstatnenosť a zdravotný prínos týchto štiav pre ľudský organizmus. Šťava
z mladých výhonkov jačmeňa je jedným z najbohatších prírodných zdrojov
fytonutrientov a je zaradená medzi t.z.v. superpotraviny. Je bohatá na
aminokyseliny, ktoré sú proporcionálne vyvážené a ideálne pre ľudský organizmus.
Obsahuje široké spektrum esenciálnych látok z ktorých majú najväčší význam
chlorofyl a veľké množstvo enzýmov. Ďalej obsahujú významné množstvo vo vode
rozpustných vitamínov, vitamín E, vitamín K, beta karotén a lute-ín. Šťavy
z mladého jačmeňa sú užívané ako prírodné tonikum a zdroj prírodnej energie na
celom svete hlavne v posledných desaťročiach. Štúdie zamerané na ich účinky
potvrdili efektivitu hlavne pre: spoma-lenie procesu starnutia, protizápalové účinky,
regeneráciu na bunkovej úrovni, antioxidačnú aktivitu, udržiavanie acido-bázickej
rovnováhy (alkalizácia) a mnoho ďalších.
Čistiace a uzdravujúce
účinky mladej šťavy z jačmeňa sú prisudzované hlavne bohatému obsahu chloro-fylu,
ktorý je cenený pre svoju schopnosť budovať a obnovovať hlavne červené krvinky. Nie
div, veď chlorofyl je svojim zložením podobný hemoglobínu. Chlorofyl je tiež cenený ako
silný detoxikačný pr-vok. V šťave z mladého jačmeňa bolo identifikovaných
množstvo enzýmov, medzi ktorými sa nachádza aj enzým SOD ( Super Oxid Dysmutáza). Tieto
enzýmy sú veľmi citlivé a prirodzene sa vyskytujúce zložité bielkoviny, ktoré štartujú
metabolické aktivity v našom tele, podporujú náš imunitný systém, podporujú lepší krvný
obeh a detoxikáciu, pomáhajú tráveniu bojovať s voľnými radikálmi, a dávajú nám energiu.
Šťava z mladého jačmeňa obsahuje mnoho ďalších nutričných látok, ktorých popis by
vyžadoval rozsah celej knihy.
Čiastočný zoznam účinkov šťavy
z mladého jačmeňa
• Prirodzene zvyšuje
energiu
• Je bohatá na
antioxidanty
• Zlepšuje trávenie a
vyprázdňovanie
• Alkalizuje vnútorné
prostredie organizmu
• Pomáha obnovovať
imunitný systém
• Poskytuje základné stavebné
prvky pre rast a obnovu organizmu
•
Pomáha prečisťovať organizmus
• Má
protizápalové účinky
• Podporuje mozgovú
činnosť a
• Spomaľuje proces starnutia
organizmu
• Pomáha obnovovať poškodené
bunky organizmu
• Pomáha zvyšovať účinnosť
vitamínov
• Znižuje riziko vzniku nádorov,
hlavne tráviacej sústavy
• Pomáha udržovať hladinu
krvných cukrov
• Pomáha udržovať hladinu
cholesterolu v krvi
Aminokyseliny
Šťava z mladého jačmeňa
obsahuje dvadsať aminokyselín, vrátane ôsmich esenciálnych, ktoré si telo
nemôže produkovať samo.
•
Aminokyseliny sú základnými stavebnými látkami bielkovín a sú tak nevyhnutné pre rast
nových a
obnovu poškodených buniek. Sú
základnou súčasťou nevyhnutnou pre imunitný systém
• Arginín podporuje hojenie rán, metabolizuje na oxid dusný,
ktorý podporuje relaxáciu ciev a zlepšuje
tým krvný obeh. Je potrebný pre
imunitný systém
• Alanín, podporuje udržanie
hladiny krvnej glukózy a je potrebný pre produkciu hormónov
• Izoleucín, Leucín, Valin, vetvené aminokyseliny (BCAA), sú
dôležité pre bielkovinovú syntézu, ale aj
pre funkcie imunitného
a nervového systému
• L-tyrozín pomáha
regulovať chuť do jedla a stimuluje bielkovinovú syntézu
Enzýmy:
Enzýmy sú hlavnými
iniciátormi mnohých procesov v organizme. Šťava z jačmeňa obsahuje veľké množstvo
aktívnych enzýmov.
• pôsobia ako katalyzátor
pre mnoho základných bunkových reakcií.
• sú
nevyhnutné pre tráviace procesy a celkovo zlepšujú zažívacie
pochody
• poskytujú významné antioxidačné
účinky
Najznámejši enzým v šťave z
jačmeňa je superoxidismutáza (SOD). Tento telu vlastný antioxidant neutralizuje veľké
množstvo voľných radikálov, ktorým je telo vystavené z vonka aj
z vnútra..
Vedecké výskumy o zelenom
jačmeni:
Vedecké výskumy na popredných
univerzitách ako Kalifornská univerzita v Davise a na George Wash-ingtonovej
Univerzite zistili, že šťava z jačmeňa obsahuje hlavne účinné antioxidanty
superoxiddismutáza (2'-O-glycosylisovitexin 2'-O-GIV) a vitamín E sukcináty. Pri každej
z týchto dôležitých fytochemikálii bolo preukázané, že zabraňuje peroxidácii lipidov,
spôsobenej voľnými radikálmi. Šťava z jačmeňa je tiež bohatá na chlorofyl, ktorý má
detoxikačné, protizápalové, antibakteriálné a čistiace účinky. Už v roku 1930 vedci
analyzovali všetky živiny potrebné pre zdravie. Výskum obilných štiav ukázal, že sú
jedeny z najsilnejších koncentrovaných zdrojov prirodzene sa vyskytujúcich vitamínov a
minerálnych látok, rov-nako ako mnohých ďalších zložiek. Sušená jačmenná tráva vo forme
tabliet bola podávaná ako doplnok stravy dlho predtým, než boli dostupné umelo izolované
vitamíny a minerály. Uvedením syntetizovaných vitamínov na trh sa na jačmenné trávy
pozabudlo. Teraz sa zdá, že karta sa obrátila, a aj keď stále ešte nepoznáme všetky
zložky jačmenných štiav, naše prehĺbené vedomosti vedú k záveru, že príroda to vie
najlepšie. Liečebné a zdravotné účinky štiav z mladého jačmeňa sú ďaleko lepšie,
ako umelo syntetizované vitamínové a minerálne tabletky.
Japonskí vedci izolovali zo
zeleného jačmeňa izoflavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti, týkajúce sa
najmä peroxidácie lipidov. Bolo zistené, že Flavanoid tzv 2-0-GIV má aj ďalšie
antioxidačné, antialergénne a protizápalové vlastnosti (Shibamato et al
1994).
Umelo syntetizované hypofyzálne
rastové hormóny si rýchlo získali povesť ako silný "nástroj" proti stárnutiu a na
podporu hojenia rán v tele (pri užívaní vysokých dávok týchto hormónov vznikajú značné
riziká). V šťavách mladého jačmeňa boli objavené ale prirodzené prekurzory týchto
hormónov, ktoré môžu pomôcť pri podpore celkového zdravia.
Za viac ako 70 rokov mnoho
ďalších výskumov ukázalo veľa výhod pravidelnej konzumácie šťavy zo zeleného jačmeňa, a
skúsenosti ukázali, že sa jedná o skutočne mimoriadne účinný doplnok
stravy.
šťava z mladého
jačmeňa NUTRI ELEMENTS™
Prinášame na trh jeden
z najkvalitnejších a zo všetkých dostupných jačmenných štiav najviac
koncentro-vaný produkt. Na výrobu jedného kg prášku v našom produkte je potrebné 30
litrov vylisovanej šťavy. Obsahuje 900 mg chlorofylu na 100 g prášku, čo je 3 x
viac ako doteraz dostupné produkty. Je vyrábaný patentovaným výrobným postupom. Celý
výrobný proces prebieha bez prístupu vzdušného kyslíka a suší sa v ochrannej
atmosfére pri teplote 3o C. Neobsahuje žiadne prídavné látky. Jedná sa
o produkt s najvyšším obsahom enzýmov a výživných látok
a s najvyšším vitalizujúcim potenciálom. Naša šťava z mladého jačmeňa
bola vyznamenaná niekoľkými oceneniami.
- Cena štátu UTAH ( Za
dokonalú výrobu a enviromentálny prínos) doteraz jediná ocenená výroba
- Cena prestížneho
časopisu Nutrition Business Jornal ( Za organickú dokonalosť)
Proces pestovania
a spracovania mladého jačmeňa
Prostredie v ktorom rastie
mladý jačmeň má zásadný význam pre kvalitu a vitalitu konečného produktu (šťavy).
Náš mladý jačmeň je pestovaný od v oblasti, ktorá bola pre jeho pestovanie
špeciálne vybraná ako najvhodnejšia. Leží v podhorskej oblasti štátu Utah. Táto
pôda nebola nikdy predtým obhospodarovaná a je najbohatšia na výživné látky, ktoré
sa tam ukladali od nepamäti. Rieky tu ukladali nánosy z okolitých hôr, ktoré sú
sopečného pôvodu. Nikde inde sa nenašli podobné podmienky. Táto krajina je vzdialená od
priemyselných oblastí a je chránená vysokými horami.
Mladý jačmeň sa pestuje skoro na
jar a neskoro na jeseň na certifikovaných organických farmách. Pestuje sa len pri
nízkych teplotách, kedy majú rastliny najvyšší potenciál tvorby koreňového systému. Po
tom, čo sa objavia prvé výhonky, rastliny sústredia svoju energiu na rozvoj koreňových
systémov. Tento má zásadný význam pre množstvo živín, pretože umožňuje rastlinám ťahať
minerály a stopové prvky z pôdy do svojich listov a využiť ich na produkciu cenných
enzýmov. Keď sú mladé rastliny vo vrcholnej fáze svojho rastu a v najväčšej
potencii sú vhodné pre zber. Mladé rastliny sa zbierajú zavčas ráno, pokiaľ je na nich
ešte rosa a okamžite sa transportujú do blízkej organicky a kosher
certifikovanej spracovateľskej prevádzky. Okamžite sú pri nízkej teplote 3oC
umývané tak aby sa uchovali enzýmy a chlorofyl. Ďalej postupujú na lisovanie a
sušenie, kde sa unikátnou technológiou v ochrannej atmosfére CO2 získava čistý
prášok. Počas celého procesu je surovina chránená pred vzdušným kyslíkom a teplom.
Takto sa získava najkvalitnejšia jačmenná šťava.
Výsledkom je prášok mimoriadnej
kvality, ktorý je nabitý výživnými látkami a energiou. Prášok zo šťa-vy
mladého jačmeňa NUTRI ELEMENTS má čistú a jemnú chuť, je úplne rozpustný v kvapalinách a
neobsahuje žiadne prídavné látky. Je ideálny pre široké spektrum aplikácií a je
o krok vpredu pred ostat-nými produktami na trhu. Je to prášok obsahujúci
koncentrované množstvo prakticky všetkých potrebných minerálov a vitamínov, v
skutočnosti je to komplexný doplnok a bude podporovať zdravie ako celok
synergicky.
Bohužiaľ, väčšine jačmenných
štiav na trhu chýba mnoho týchto zdraviu prospešných vlastností. Sú pestované na
obyčajných pôdach bez organických postupov. Sú väčšinou spracované a sušené pomocou
štandardných metód, vrátane sprejového sušenia, ktoré znehodnocuje enzýmy, chlorofyl a
živiny pri vysokej teplote a vplyvom prítomného kyslíka. Okrem toho sa do bežných
práškov často pridáva maltodextrín (spracované lacné cukry) a iné lacné plnívá (
ryžový proteín). Na trhu sú v ponuke aj produkty, v ktorých sú iba zomleté
sušené listy mladého jačmeňa. Tieto produkty sa nemôžu porovnávať s výrobkom ako je
šťava z mladého jačmeňa NUTRI ELEMENTS.
Prečo je sušená šťava
z mladých jačmenných listov lepšia ako prášok zo sušených jačmenných
lístkov?
Mnohé aminokyseliny sú stavebnými
kameňmi bielkovín, a mnoho enzýmov sa nachádzajú iba v sušenej šťave. V sušených
listoch sa nenachádzajú takmer žiadne enzýmy. Analýza enzýmov prítomných
v čers-tvej tráve jačmeňa je takmer totožná s analyzovanou sušenou šťavou.
Tiež vôňa čerstvej šťavy jačmennej trávy je takmer totožná s vôňou sušenej šťavy, ktorá
sa pridá do vody, aby sa re-hydrovala. Sušené mleté listy mladého jačmeňa tieto
vlastnosti nemajú.
Nasledujúce živiny sú obsiahnuté
v sušenej šťave z mladého jačmeňa a toto nie je ich úplný zoznam
Aspartát, aminotransferáza, alanín, arginín, kyselina
asparágová, biotín, Bór, Beta karotén, vápnik, katalázy, chloridy, cholín,
cytochrómoxidázy, chróm, DNase cystínu, kobalt, niacín, kyselina listová, oxidázy
mastných kyselín, kyselina glutamová, meď, kyselina pantoténová, hexokináza, glycín,
jód, vitamín B1, kyselina jablčná, histidín, železo, vitamínu B2, dusičnany reduktázy,
izoleucín, horčík, vitamín B12, peroxidázy, Lyzín, nikel, vitamín C, peroxidázy
katalázy, metionín, fosfor, vitamín E , fosfatázy, fenylalanín, draslík, vitamín F,
fosfolipázy, Prolín, selén, vitamín K, Polyphenoloxidaza, serín, sodík, vitamín P,
treonín, síra, superoxidismutáza, tryptofán, zinok, Transhydrogenaza,
tyrozín,
plus 50 ďalšich stopových
prvkov a minerálov vo vyváženej forme, ktorú vaše telo môže využiť
efektívne.
Prednosti jačmeňa NUTRI
ELEMENTS:
- 100% organicky certifikovaný
- Kosher a Halal certifikovaný
- Bez použitia geneticky modifikovaných osív GMO
free
- Sušený pri teplote 3oC, v ochrannej
atmosfére bez prístupu kyslíka
- 100% čistá šťava bez použitia prídavných látok
a lacných plnív
- Bez gluténu
- Najvyšší obsah chlorofylu 9,1 mg 1g. ,čo je 3 x viac
ako ostatné produkty na trhu/
- Enzymaticky bioaktívny, vrátane enzýmu
SOD
- Najvyšší obsah bielkovín až 37%, čo je o 30%
viac ako ostatné produkty na trhu
- Najvyšší obsah minerálov a stopových prvkov až
o 30% viac ako ostatné produkty na trhu
- Pestuje sa na organických pôdach v prostredí
panenskej prírody bez chemických látok
Jedna dávka : 3 g (1
čajová lyžička)
Množstvo
na
100 g jednu
dávku (3 g) % ODD*
Množstvo na |
100 g |
jednu dávku (3 g) % ODD* |
- |
Energia |
3245 kcal/1024kJ |
7,4 kcal/38,7kJ |
- |
Sacharidy |
26,9 g |
0,84 g |
0 % |
Vláknina |
4,3 g |
0,13 g |
0,5 % |
Bielkoviny |
37,0 g |
1,11 g |
6,6 % |
Tzky |
< 1 g |
< 0,1 g |
0 % |
Vitamín A |
1690 µg |
50, 7 µg |
5,8 % |
Beta Karotén |
1640µg |
49,2 µg |
- |
Vitamín B12 (cobalamin) |
0,6 µg |
0,02 µg |
0,8 % |
Vitamín C |
595 mg |
17, 8 mg |
22 % |
Vitamín E (Tocopherol) |
9,2 mg |
0,31 mg |
2,6 % |
Vitmín K |
950 µg |
28,5 µg |
- |
Kyselina listová |
1150 µg |
34,5 µg |
17,3 % |
Chlorophyl |
910 mg |
9,1 mg |
- |
Beta Galctoidaza enz. |
> 100.000 UI |
> 3.000 UI |
- |
Beta Glucosidaza enz. |
>30.000 UI |
>900 UI |
- |
Alpha Manosidaza enz. |
>210.000 UI |
>6300 UI |
- |
Acid Phospathaza enz. |
>230.000 UI |
>6900 UI |
- |
Super Oxid Dismutaza |
910 mg |
9,1 mg |
- |
*ODD odporúčaná denná
dávka
Množstvo jednotlivých látok v
zložení sa môže v každej dávke mierne líšiť
Ako užívať zelený jačmeň
Rozpustite 1 až 2 čajové lyžičky
v pohári čistej vody. Neužívajte s horúcimi tekutinami, pretože teplo neutralizuje
aktívne enzýmy. Užite raz alebo radšej dvakrát denne na lačný žalúdok asi 30 min. pred
jedlom. Uchovávajte v uzatvorenom obale na chladnom a suchom mieste. Citliví
jedinci by mali začať s nižšou dávkou, napr. pol lyžičky denne a postupne zvyšovať až
podľa vlastných pocitov.
Ďalším dôvodom pre nižšie
počiatočné dávky, je znížiť množstvo látok, ktoré začne telo uvoľňovať pri náhlom
zvýšení prívodu výživných látok. Sprievodnými príznakmi detoxikácie môžu byť nepríjemné
stavy podobné chrípke, mierne bolesti hlavy a poruchy spánku.
Všetky tieto príznaky sú dočasné
a sú súčasťou bežnej odozvy na adaptáciu organizmu. Jeden z piatich ľudí má dosť
silnú odozvu na detoxikáciu. V týchto prípadoch, následné reakcie sú postupne slabšie.
Niekedy človek musí vydržať nepohodlie na ceste k oslobodeniu, k lepšiemu zdraviu a
pohode. Vážne chorým ľuďom sú vo všeobecnosti odporúča pomerne rýchlo prejsť na
maximálnu dávku bez ohľadu na dočasné obtiaže.
Čučoriedky z pokladov našej
prírody
Čučoriedky Európske ( Vaccinium myrtillus)
Čučoriedky Európske sú super potravinou s jedným z najvyšších ORAC ( Oxigen
radical absorbance capacity). Oproti príbuznej Čučoriedke Americkej (Vaccinum
corymbosum) má v priemere 3-4 krát viac účinných látok (
proantocianidínov). Uvádza sa na 100 gramov čerstvých plodov hodnota ORAC až 9000. Teda
100 gramov prášku má hodnotu ORAC až 90000, čo je jedna z najvyšších hodnôt medzi
potravinami. WHO ( svetová zdravotnícka organizácia) odporúča dennú potrebu cca
4000 - 5000 ORAC. Rozpustením 5 gramov prášku v 100ml vody dostanete šťavu na
nerozoznanie od čerstvej ( bez konzervantov a sladidiel) a môžete si tým
zabezpečiť svoj denný príjem antioxidantov.
Bližšie o čučoriedkach
Čučoriedky Európske patria k tradičným
druhom lesných plodov užívaných v našich končinách už od nepamäti. Naši predkovia,
ale aj iné národy v severných zemepisných šírkach poznajú ich zdraviu prospešné
účinky už po stáročia.
Čučoriedky sú nabité výživnými látkami
(fytonutrientami). Zaslúžia si svoju dobrú povesť, pretože obsahujú antioxidanty, ktoré
bránia poškodzovaniu buniek v tele, mutácii DNA a následne k vzniku
rakoviny. Vďaka svojej antioxidačnej sile čučoriedky eliminujú aj zmeny, ktoré vedú k
rôznym chorobám súvisiacim s vekom. Chránia mozog pred oxidačným stresom a zmierňujú
účinky Alzheimerovej choroby alebo demencie. Preukázalo sa, že strava bohatá na
čučoriedky zlepšuje pamäť a schopnosť učiť sa. Antioxidant pterostilben pomáha znižovať
cholesterol a prírodný flavonoid kaempferol znižuje riziko rakoviny vaječníkov u žien.
Obsahujú aj antocyanimy a proanthocyanindiny, ktoré pomáhajú spomaľovať zhoršovanie
zraku.
Konzumáciou čučoriedok sa predchádza rôznym problémom
súvisiacim s infekciami močového ústrojenstva a potláčajú sa problémy, súvisiace s
hnačkou a zápchou. Čučoriedky obsahujú aj taníny, ktoré v tráviacom trakte
pomáhajú liečiť zápaly. Vysoký podiel epikatechínov v bobuliach chráni sliznicu
tráviaceho traktu pred usadzovaním škodlivý toxických baktérii a to najmä E.
Coli a Helicobacter, ktoré sú najčastejšou príčinou vredov a rakoviny žalúdka
a hrubého čreva. Čučoriedky sú teda jedinečným a ideálnym prostriedkom na udržanie
zdravého tráviaceho traktu bez toxických látok.
Výživné látky
Čučoriedky sú pre svoj obsah Fytonutrientov potravinovou
“superstar“. Tieto plody obsahujú významné množstvo anthocyanidýnov, (antioxidačných
látok, ktoré dávajú plodom modrú, fialovú a červenú farbu). Najznámejšie čučoriedkové
antokyánidýni sú malvidiny, delphinidiny, pelargonidiny, cyanidiny a peonidiny. Okrem
toho, čučoriedky obsahujú významné množstvo organických kyselín: (hydroxycinna-mické,
hydroxybenzoové) a flavonolov.
Čučoriedky tiež obsahujú unikátne plyfenolové antioxidanty
pterostilben a resveratrol.
Čučoriedky sú veľmi dobrým zdrojom antioxidačných vitamínov C
a E, mangánu, srdcu prospešnej vlákniny. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B
nevyhnutných pre metabolizmus bielkovín a hlavne pre udržanie zdraviu prospešných
mikroorganizmov v tráviacom trakte.
Fytonutrienty v čučoriedkach
Typ
Fytonutrientov
|
Špecifické
molekuly
|
Fenolické kyseliny
|
Kyseliny hydroxybenzoové, vrátane
kyseliny vanilínovej; kyseliny hydroxycinnaminové vrátane kyselíny
caffeinovej, coumarinovej, cinnaminovej a ferulickej
|
Proanthocyanidiny
|
epicatechíny
|
Anthocyaniny
|
malvidiny, delphinidiny, pelargonidiny a
peonidiny
|
Flavonoidy
|
quercetin, myricetin, kaempferol
|
Triterpenoidy
|
kyselina ursolická
|
Čučoriedky obsahujú:
- Vitamíny A, C, D, E,K, B-1, 2, 3, 6 a 12 a kyselina
pantothenová
- Viac ako 13 životne dôležitých minerálov vrátane (zinok,
železo, vápnik, jód, selén, horčík)
- Najbohatší prírodný zdroj organických kyselín
- Všetkých 21 esenciálnych a neesenciálnych
aminokyselín
- Celý komplex esenciálnych mastných kyselín vrátane omega
3, 6 a 9
- Nízky GI (glykemický index) pre veľmi nízky obsah
prírodného cukru
- Viac ako 25 druhov antioxidantov
- Všetko 100% prírodné
Niektoré účinky čučoriedok bližšie
- Spomalenie stárnutia:
Ak vynecháme genetický faktor, u ktorého nie je zrejmé riešenie a ak vezmeme do
úvahy vplyv voľných radikálov na starnutie, potom modré plody sú pre nás
najjasnejším zábleskom nádeje, pretože sú nabité antioxidantmi. Svojou schopnosťou
absorbovať voľné radikály ORAC až 6400 umol TE/100 g sú super ovocím číslo 1
vo svete. Je to hlavne kvôli najvyššiemu obsahu antokyanínových, pigmentov
zodpovedných za ich tmavomodrú farbu. Množstvo ostatných antioxidantov (polyfenoly,
triterpény) a vitamínov C a E sú tiež významným faktorom spomaľujúcim
starnutie.
- Ochrana tráviaceho traktu: čučoriedky
sa účinné pri ochrane tráviacej sústavy, pretože obsahujú niektoré látky
epikatechíny chrániace sliznicu tráviaceho traktu pred usadzovaním škodlivý
toxických baktérii a to najmä E. Coli a Helicobacter, ktoré sú
najčastejšou príčinou vredov a rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
- Infekcie močových ciest: Budovanie
kolónií niektorých baktérií, ako napr. E-coli po obvode vnútorných stien močových
ciest je zodpovedné za infekcie, čo vedie k zápalom, páleniu pri močení a ďalším
komplikáciám. Tu môžu byť prospešné práve čučoriedky. Čučoriedky obsahujú katechíny
(zmes vytvorená veľkými polymérmi), ktoré tlmia rast týchto baktérií. Tieto ťažké a
veľké molekuly vymývajú škodlivé baktérie pozdĺž močových ciest. Zatiaľ boli tieto
látky zistené iba v čučoriedkach a brusniciach.
- Starostlivosť o oči a makulárna degenerácia:
čučoriedky sú jednou z najlepších alternatív k okuliarom, kontaktným
šošovkám a očným kvapkám. Vzhľadom na ich antioxidačné schopnosti, môžu
zabrániť, spomaliť očné problémy, ako sú makulárna degenerácia, šedý zákal,
krátkozrakosť a ďalekozrakosť, suché oči a infekcie. Makulárna degenerácia je vážny
problém, kedy sa sietnica oka postupne degeneruje, nakoniec môže viesť k úplnej
alebo čiastočnej slepote. Modré plody obsahujú špeciálne skupiny antioxidantov tzv
karotenoidov (luteín, azaaxantín a i.), flavonoidov (rutín, resveratrol, quercetin
i.), ako aj vitamíny C a E, selén, zinok a fosfor, ktoré sú veľmi prospešné a
nevyhnutné pre očné zdravie.
- Mozgové funkcie, pamäť a Alzheimerova
choroba: Opäť platí, že tu pomáhajú hlavne antioxidačné vlastnosti
modrých bobúľ. Antokyaníny, selén, vitamíny A, B-komplex, C a E, zinok, draslík,
mangán, horčík, meď apod. Okrem iného, ??môžu zabrániť vzniku a liečiť neurotické
poruchy tým, že bránia degenerácii a smrti mozgových neurónov, buniek a tiež tým, že
obnovujú zdravie centrálneho nervového systému. Je úžasné, že tieto bobule môžu do
značnej miery aj liečiť závažné problémy, ako je Alzheimerova choroba. Dokonca sú
schopné aj uzdraviť už poškodené mozgové bunky a neuróny tkanív, aby bola naša pamäť
schopná fungovať čo najdlhšie.
- Rakovina: čučoriedky sa ukazujú ako
nádej pre liečbu rakoviny, pretože obsahujú niektoré látky, ako pterostilben
(výborný prostriedok pre liečbu rakoviny hrubého čreva a rakoviny pečene)
a kyselinu ellagickú, ktorá v súlade s antokyanínmi a ďalšími antioxidantmi
môže pomáhať pri prevenciu a liečbe rakoviny ( prsníkov, prostaty, žalúdka
a iných).
- Srdocovo cievne ochorenia: Je
mnoho rôznych ciest ako čučoriedky podporujú kardio -vaskulárny systém. V
opakovaných štúdiách zloženia krvi pri príjme (obvykle vo výške 1-2 dávky
čučoriedok za deň počas 2-3 mesiacov) bolo preukázané zníženie krvného tuku, vrátane
zníženia celkového cholesterolu, zvýšenie HDL cholesterolu a zníženie triglyceridov.
Rovnako bolo dokázané, že pomáhajú chrániť krvné zložky pred oxidáciou, ktorá by
mohla viesť k prípadnému usadzovaniu a upchávaniu ciev. Bola tiež preukázaná ochrana
buniek cievnych stien pred poškodením. Zaujímavá je schopnosť čučoriedok zvyšovať
plazmatickú antioxidačnú kapacitu. Nedávny výskum pridal ešte ďalší faktor, vedúci k
pochopeniu čučoriedok ako ochrany srdca. Táto skutočnosť sa týka enzýmu (syntáza
oxidu dusnatého (NOS)). Väčšina štúdií sa zamerala na NOS v podobe tzv inducibilného
NOS, alebo (INOS). Prebytok enzýmu INOS je všeobecne spojený so zvýšeným rizikom
zápalov. Avšak, existuje aj ďalšia forma NOS tzv. endogénna NOS, alebo (ENOS).
Zvýšená aktivita ENOS je zvyčajne spojená so zlepšením v kardiovaskulárnych
funkcií. Nedávne štúdie ukázali, že denný príjem čučoriedok môže viesť práve k
zvýšeniu aktivity ENOS, a tento výsledok je považovaný ako vysvetlenie niektorých
jedinečných zdravotných benefitov čučoriedok pre kardiovaskulárny systém.
- Imunita: Modré bobule sú veľmi bohaté
na antioxidanty, ako antokyaníny, vitamín C, B komplex, vitamín E, vitamín A, meď
(veľmi účinný imunitný a antibakteriálny prvok), selén, zinok, železo (podporuje
imunitu zvýšením hemoglobínu a koncentrácie kyslíka v krvi) a ďalšie látky
podporujúce imunitný systém a prevenciu infekcií.
Brusnice z pokladov našej
prírody
Brusnica čučoriedková ( Vaccinium microcarpum) podobne ako
Čučoriedky európske sú jedným z najhodnotnejších zdrojov bohatých na vzácne
vitamíny, antioxidnaty, minerály a stopové prvky. Už od nepamäti sú využívané pre
svoje úžasné liečivé a preventívne účinky. Rastie v horských polohách 900 až
1800 metrov nad morom, alebo v severských tundrách. Naši predkovia si ju cenili
hlavne pri liečbe ochorení tráviaceho a močového ústrojenstva. Dnešné výskumy
potvrdzujú blahodárne účinky brusníc ma celkové zdravie.
Brusnice a najmä brusnicová šťava sú
cenené pre schopnosť zabrániť infekcii močových ciest (IMC), čiastočne pre kyslosť
brusnice. Nedávny výskum ukázal, že to nie je kyslosť brusnice, ale neobvyklý charakter
ich proanthokyanidínov (PAC), ktoré súvisia s prevenciou infekcie močových ciest.
Špeciálna štruktúra týchto PAC (vrátane typu väzieb medzi ich zložkami), pôsobia ako
bariéra proti baktériám, ktoré by sa inak uchytili na steny močových ciest. V mnohých
štúdiách bolo potvrdené, že bráni vzniku IMC aj pri recidivujúcich infekciách močových
ciest. Ale celá táto oblasť výskumu otvorila dvere k pochopeniu ďalších možných výhod
brusníc. Napríklad, žalúdočné vredy často súvisia s premnožením jedného konkrétneho
druhu baktérií žalúdka (Helicobacter pylori) na žalúdočnej sliznici. V podstate rovnakým
spôsobom ako brusnice môžu pomôcť zabrániť uchyteniu baktérií na sliznice močových
ciest, môžu tiež pomôcť predísť uchyteniu baktérií na sliznici žalúdka. Výskumy
potvrdili, že brusnice môžu pomôcť ako ochrana pred žalúdočnými vredmi.
Výskumy z poslednej doby ukázal, že konzumácia šťavy z celých
brusníc vo forme nápojov, v porovnaní s brusnicovými extraktmi konzumovanými vo forme
kapsúl a tabliet, lepšie chráni náš tráviaci, kardiovaskulárny systém ako aj našu
pečeň a obličky. Táto súčinnosť sa nachádza iba v šťavách získaných z celých
bobúľ. Toto pravidlo sa vzťahuje na celý komplex antioxidačných, protizápalových a
protirakovinových účinkov brusníc. Keď hovoríme o zdravotných prínosoch brusníc, je
potrebné podotknúť, že mnoho štiav dostupných na trhu sa obohacuje cukrom a inými
prídavnými látkami. Naša šťava vo forme prášku je získaná lisovaním celých plodov
a následným sušením (liofylizáciou) bez pridania iných aditív. Má teda maximálny,
zdraviu prospešný potenciál.
Výživné látky
Brusnice nám poskytujú úžasné množstvo výživných látok (
fytonutrientov). Medzi tieto patria najmä fenolové kyseliny (hydroxycinnamická,
koffeická, kumarová a ferulová kyselina), proanthocyanidiny (najmä epicatechiny),
antokyány (vrátane cyanidinov, malvadinov a peonidinov), flavonoidy (vrátane quercetinu,
myricetínu a kaempferolu) a triterpenoidy (najmä ursolická kyselina). Mnoho z týchto
fytonutrientov poskytuje antioxidačné, protizápalové a protirakovinové zdravotné výhody.
Brusnice sú tiež výborným zdrojom vitamínu C, veľmi dobrým zdrojom vlákniny a mangánu a
dobrým zdrojom vitamínu E a vitamín K.
Fytonutrienty v brusniciach
Typ
Fytonutrientov
|
Špecifické
molekuly
|
Fenolické kyseliny
|
Kyseliny hydroxybenzoové, vrátane
kyseliny vanilínovej; kyseliny hydroxycinnaminové vrátane kyselíny
caffeinovej, coumarinovej, cinnaminovej a ferulickej
|
Proanthocyanidiny
|
epicatechíny
|
Anthocyaniny
|
malvidiny, delphinidiny, pelargonidiny a
peonidiny
|
Flavonoidy
|
quercetin, myricetin, kaempferol
|
Triterpenoidy
|
kyselina ursolická
|
Niektoré účinky brusníc bližšie
Infekcie močových ciest (IMC)
Proanthocyanidiny (PAC) v brusniciach majú špeciálnu
štruktúru (typ väzby), ktoré sťažujú určitým typom baktérií ich zachytenie sa v našich
močových cestách. Do týchto typov baktérií patria aj patogénne (infekciu spôsobujúce)
kmene E. coli - jeden z najčastejších mikroorganizmov podieľajúcich sa na zápaloch
močových ciest. Tým, že sťaží nežiaducim baktériám, ako je E. coli lipnúť na močových
ciestách, PAC z brusnice zabránia rozšíreniu populácie baktérií, ktoré môžu viesť
k úplnej infekcii.
Protizápalové účinky
Bolo preukázané, že brusnicová šťava poskytuje dôležité
protizápalové účinky pre náš kardiovaskulárny systém a pre mnoho častí tráviaceho
traktu (vrátane úst, ďasien, žalúdka a hrubého čreva). Je to dané štruktúrou
fytonutrientov v brusníciach, ktoré sú zvlášť účinné pri znižovaní rizík nežiaducich
zápalov. Brusnice majú veľký význam v hygiene ústnej dutiny. V prípade ďasien, môžu
brusnice pomôcť znížiť riziko ochorenia parodontu. Pri chronickom zápale ďasien môže
dôjsť k poškodeniu tkaniva, ktoré podporuje naše zuby. Je to presne tento druh zápalu,
ktorý sa spúšťa pokračuje nadprodukciou niektorých cytokínov. (Cytokíny sú molekuly
ktoré naše bunky podnecujú pripojiť sa k zápalovej reakcii). Fytonutrienty
v brusnicovej šťave znížia tieto zápalové kaskády práve na cytokínovej úrovni.
Produkcia pre-zápalových cytokínov, ako je interleukín 6 (IL-6) a RANTES sú regulované,
až zastavené. Okrem toho, brusnice znižujú aktivitu enzýmov cyklooxygenázy 1 (COX-1) a
cyklooxygenázy 2 (COX-2). Tieto enzýmy sú kľúčovými faktormi pre výrobu iných
prozápalových molekúl a inhibíciou týchto enzýmov, brusnice výrazne znižuje riziko
nežiaducich zápalov.
Bolo tiež dokázané, že
užívanie brusnicovej šťavy znižuje riziko chronických zápalov v žalúdku, hrubom
čreva a kardiovaskulárnom systéme (najmä v stenách ciev).
Vznik obličkových kameňov
Obličkové kamene môžu byť tvorené z rôznych minerálov,
vrátane ich kombinácií. Najbežnejší typ obličkových kameňov tvorí vápnik a kyselina
šťaveľoveá a sú nazývané kalcium oxalátovými kameňmi. Medzi dospelými asi 75% tvoria
tieto kamene. Naproti tomu, brusnice majú schopnosť zvýšiť koncentráciu vápnika a
oxalátov v moči, môžu znížiť pravdepodobnosť usadzovania vápnika a oxalátov.
Ochrana srdcovo cievneho systému
Zdravie kardiovaskulárneho systému je možná najlepšie
preskúmanou oblasťou prínosu brusníc pre zdravie. Je to kombinovaný vplyv brusnícových
antioxidantov a protizápalových fytonutrientov. Oxidačný stres a chronické zápaly môžu
priniesť veľké riziko poškodenia našich ciev. Akonáhle sú naše cievy poškodené, môže sa
v nich začať proces tvorby zubného plaku, a riziko aterosklerózy (zhrubnutie
cievnych stien a ich blokovanie), môže byť výrazne zvýšené. Príjmom brusnicovej
šťavy (v normálnom každodennom množstve 200 ml) bolo preukázané, aby sa zabránilo tvorbe
dvoch enzýmov, ktoré sú kľúčovým prvkom v procese aterosklerózy (inducibilnej syntázy
oxidu dusnatého INOS a cyklooxygenázy 2 alebo COX-2). V oboch prípadoch bolo tiež
preukázané, že brusnice zabránili aktivácii týchto enzýmov a blokovali aktivitu
prozápalových cytokínov - molekúl nazývaných tumor nekrotizujúci faktor alfa (TNF-alfa).
Tieto protizápalové prínosy brusníc sú kritickými komponentmi v ochrane
srdcovo-cievneho systému.
Antioxidačná ochrana
Z hľadiska výskumu musíme brať v úvahu obzvlášť dva
dôležité body o antioxidačných účinkoch brusníc. Prvý z nich je úžasná kombinácia
antioxidantov. Brusnice sú bezpochyby zvláštna a úžasná kombinácia fenolových
antioxidantov, proanthocyanidinov, antokyanínov, flavonoidov a triterpenoidov. Unikátna
je najmä kombinácia troch antioxidantov (resveratrol, piceatannol a pterostilben),
objavených v brusniciach. Po druhé, sú výsledky výskumu, pokiaľ ide o súčinnosť týchto
živín. Fytonutrienty v brusnicovej šťave poskytujú maximálny antioxidačný prospech
len v kombinácii s ostatnými, konvenčými antioxidantami, ktoré sa tiež hojne nachádzajú
v brusnícich, ako sú mangán, vitamín C a ostatné prvky.
Parotirakovinové účinky
V posledných 10 rokoch žiadna oblasť výskumu brusníc nebola
zaujímavejšia, ako výskum brusníc a rakoviny. Rok po roku, vedci identifikujú nové
mechanizmy, ktoré opisujú brusnice ako cytostatíkum. Tieto mechanizmy sú teraz známe a
zahŕňajú: zablokovanie expresie MMP (matice metalloproteinazy), inhibícia ODC (enzýmu
ornitin dekarboxyláza), stimulácia QRS (enzýmov CHINON reduktázy), inhibícia CYP2C9 a
spustenie apoptózy (programovanej bunkovej smrti) v nádorových bunkách. Je dôležité
zdôrazniť, že tento úžasný zoznam protinádorových vlastností brusnicovej šťavy vedie k
označeniu brusnice ako potraviny pre prevenciu a pomoc pri liečbe rakoviny. Tento
rakovinovo-preventívny prínos brusníc sa obzvlášť potvrdil v prípade rakoviny prsníka,
hrubého čreva, pľúc a prostaty.
Žiadny z rakovinou súvisiacich prínosov brusníc nie je
prekvapujúci, pretože brusnice sú nabité antioxidačnými a protizápalovými živinami.
Chronický oxidačný stres (z nedostatku antioxidačných látok) a chronické zápaly (z
nedostatku protizápalových látok) sú dva hlavné rizikové faktory vedúce vzniku rakoviny.
So svojou jedinečnou škálou antioxidačných a protizápalových živín, sú brusnice ideálnym
prostriedkom, aby znížili riziko vzniku rakoviny.
Zdravie zažívacieho traktu
Ak
zoberiete do úvahy prínos brusníc pre zdravie našich úst a ďasien (zníženie rizika
ochorenia parodontu), žalúdka (znížené riziko žalúdočného vredu), a hrubého čreva
(zníženie rizika rakoviny hrubého čreva), dôjdeme k záveru, že brusnice sú vo svojej
schopnosti chrániť zažívací trakt skutočne jedinečnými medzi všetkými plodmi. Všetky
kategórie fytonutrientov známych z brusníc hrajú dôležitú úlohu v podpore
zažívacieho traktu.
Nedávny výskum tiež ukázal, že brusnice môžu pomôcť
optimalizovať rovnováhu baktérií v našom tráviacom trakte. Účastníci v jednej nedávnej
štúdii, ktorá zahŕňala pitie brusnicovej šťavy (v množstve cca 200 ml denne počas 3
mesiacov) sa podarilo zvýšiť počet bifidobaktérií v tráviacom trakte pri zachovaní
ostatných druhov baktérií (bifidobaktérie sú zvyčajne považované za žiaduce a
"priateľské" baktérie). Ako výsledok, bol relatívne množstvo bifidobaktérií väčšie a
bakteriálne prostredie tráviaceho traktu môžu bolo priaznivejšie.