Produkcia mäsa má čoraz väčšie dopady na našu planétu
Prečo môžu rastlinné alternatívy mäsa byť nápomocné pre našu planétu? Pretože neustále narastajúca konzumácia a opakovaná produkcia živočíšnych zdrojov bielkovín má na naše životné prostredie čoraz väčší a negatívnejší dopad. Ekológia a vplyv ľudskej spotreby je téma, pred ktorou mnohokrát zatvárame oči, ale stoja pred nami fakty, ktoré je čoraz ťažšie prehliadať.
Amerika je najväčším producentom a spotrebiteľom mäsa
Z hľadiska celosvetového priemeru spotreby mäsa patrí Slovenská republika medzi krajiny, kde je spotreba mäsa (kg na hlavu/ rok) až dvojnásobne vyššia v porovnaní s celosvetovým priemerom, pričom prieskumy ukazujú, že neustále stúpa. Prieskumy ukazujú, že počas roku 2017 zjedol v priemere každý Slovák minimálne 60 kilogramov mäsa. Z prieskumov ďalej vyplýva, že najčastejšie konzumovaným mäsom je bravčové. Z hľadiska spotreby mäsa však naša krajina, ale i celkovo Európska Únia podstatne zaostávajú v rebríčku za Amerikou, ktorá má v tomto ohľade svoje prvenstvo. Pri produkcii mäsa dochádza ku vzniku skleníkových plynov, ako sú predovšetkým CO2 (Oxid uhličitý) a metán. Súčasnosť nám dáva varovné signály, že až 15% z celkového množstva vzniknutých skleníkových plynov je vytvorených produkciou mäsa. Zdrvujúce a nenávratne následky produkcie mäsa, ktoré zasiahnu našu planétu, nie sú už tak ďaleko od reality. Vedeli ste, že pri produkcii 1 kg hovädzieho mäsa vzniknú skleníkové plyny v množstve, ktoré možno prirovnať k jazde autom dlhej až 95 km? Myšlienka, že ročne zjeme 60 kg mäsa, nás môže zaviesť až k výpočtom toho, koľko skleníkových plynov by vytvorila naša jazda autom v prípade, že túto spotrebu vynásobíme 95-timi kilometrami.
Rastie populácia a s ňou i záujem o živočíšne bielkoviny
Naša populácia neustále narastá a v priebehu najbližších 30 rokov je očakávané jej rozšírenie o takmer dve miliardy ľudí. Dobrá správa pre ekonomiku potravinárskeho priemyslu je, že konzumácia a produkcia mäsa preto nikdy nepadne do úzadia, zlá správa pre našu planétu znie, že sa bude neustále zvyšovať vznik skleníkových plynov, ktoré majú na svedomí globálne otepľovanie. Vedec Joseph Poore z univerzity v Oxforde na základe svojich výskumov potvrdil, že obmedzenie konzumácie mäsa je tou najideálnejšou alternatívou zníženia vzniku skleníkových plynov, globálneho okyslenia, ale i množstva využívanej pôdy a vody, ktorá sa pri výrobe mäsa a mliečnych výrobkov spotrebuje. V dôsledku narastajúcej populácie a neustále narastajúceho vzniku skleníkových plynov, spotreby pôdy a vody sa natíska i ďalší otáznik, ktorým sú pochybnosti, či vôbec bude možné naďalej produkovať mäso v dostatočnom množstve? Chov dobytka potrebuje čoraz väčšie plochy pre chov, čo má opäť výrazný vplyv z hľadiska trvalej udržateľnosti. Spotreba mäsa nie je však jediná kategória, ktorá si pýta po výraznom znížení. Problematickou sa stáva i produkcia mliečnych výrobkov.
Viete, čo je to uhlíková neutralita?
Vyspelé európske krajiny sa v dôsledku klimatickej hrozby prikláňajú k záväzku dosiahnuť na sklonku roku 2050 uhlíkovú neutralitu. Čo to pre našu planétu znamená? Uhlíková neutralita predstavuje len také množstvo produkcie Oxidu uhličitého, ktoré sú tieto krajiny schopné regenerovať. Odborníci upozorňujú na nevyhnutnosť obmedzenia tvorby skleníkových plynov. Možno si pomyslíme, že nás sa to netýka, veď predsa nemáme ako priložiť ruku k dielu a ochrániť našu planétu. Opak je pravdou, pretože práve zmena prístupu každého jedného konzumenta mäsa je kľúčom k zmene. Kde začať? Úplne obmedzenie konzumácie mäsa a živočíšnych zdrojov bielkovín je radikálna zmena, ku ktorej sa ťažko prikloniť okamžite, avšak malé kroky vedú k veľkým veciam, preto je odporúčaná postupná, aspoň čiastočná náhrada mäsa rastlinnými alternatívami bielkovín. BioCare neustále napreduje a snaží sa priložiť ruku k dielu svojim ekologickým prístupom, čo je jeden z hlavných dôvodov, prečo do svojho sortimentu zaraďujeme rastlinné alternatívy bielkovín. Chceme Vás zoznámiť s našou novinkou od Nustrisco, ktorou je 100% prírodný výrobok NEMASO.