Čo sú to vitamíny ??? Vitamíny sú nízkomolekulové organické zlúčeniny, ktoré sa uplatňujú ako súčasť enzymatických systémov pri premene látok. Sú to látky pomerne nestále. Rozkladajú sa teplom alebo dlhotrvajúcim pôsobením svetla. Mikroorganizmy a rastliny si ich dokážu syntetizovať z jednoduchých látok. Živočíchy túto vlastnosť stratili, preto musia vitamíny prijímať v potrave.
Vitamín A - retinol Tvorí sa z provitamínu (karoténu, ktorý patrí ku karotenoidom). Je nevyhnutný pre tvorbu zrakového purpuru rodopsínu. Nedostatok vitamínu A spôsobuje šeroslepotu. Zdrojom sú hlavne živočíšne tuky, rybí olej. Karotenoidy obsahuje mrkva, listová zelenina a niektoré druhy ovocia. Vitamín B1 - tiamín Dôležitý pre metabolizmus sacharidov, najmä v nervoch a vo svaloch. Nedostatok spôsobuje smrteľnú chorobu beri - beri, zápaly nervov, ubúdanie svalov. Zdrojom vitamínu sú obilniny, kvasnice, pečeň. Vitamín B2 - riboflavín Zúčastňuje sa pri oxidačných dejoch vo všetkých bunkách. Jeho nedostatok spôsobuje poruchy slizníc a kože, zápaly spojiviek. Nachádza sa v mlieku, kvasniciach. Vitamín B5 - kys. pantoténová Zúčastňuje sa na metabolických dejoch v bunkách. Nedostatok spôsobuje rôzne kožné ochorenia a dráždivosť. Zdrojom sú kvasnice, strukoviny, vajcia a mäso. Vitamín B6 - pyridoxín Veľmi dôležitý pre metabolizmus aminokyselín. Jeho nedostatok sa prejaví rôznymi poruchami kože, anémia (málokrvnosť). Zdrojom je mlieko, mäso, strukoviny. Vitamín B12 - kobalamín Dôležitý pre tvorbu nukleových kyselín a bielkovín. Nepostrádateľný pre tvorbu erytrocytov. Nedostatok spôsobuje pernicióznu anémiu (zhubnú málokrvnosť), degeneráciu nervov. Nachádza sa v pečeni a mäse. Tvorí sa aj činnosťou baktérii v hrubom čreve. Vitamín C - kys. askorbová Zúčastňuje sa na oxidačno-redukčných dejoch ako prenášač vodíka. Nepostrádateľný pre tvorbu a udržiavanie kostného tkaniva, väziva chrupiek zubov a medzibunkovej hmoty. Nedostatok vyvoláva chorobu skorbut. Silná únava, bolesti hlavy, výrony krvi, vypadávanie zubov. Zdrojom je surová zelenina a ovocie. Vitamín D - kalciferol Podporuje vstrebávanie vápnika Ca v tenkom čreve a jeho ukladanie v kostnom tkanive. Pri jeho nedostatku kosti nemineralizujú, mäknú a deformujú sa, u detí krivica, u dospelých rednutie kostí. Zdrojom je hlavne rybí tuk a olej, maslo, mlieko. Účinkom UV vzniká v koži z provitamínu ( steroly ). Vitamín E - tokoferol Zabezpečuje normálnu funkciu pohlavných žliaz. Patrí medzi antioxidanty. Nedostatok môže spôsobovať i sterilitu. Nachádza sa v rastlinných olejoch. Vitamín H - biotín Jeho nedostatok spôsobuje spomalenie rastu, kožné ekzémy a vypadávanie vlasov, anorexiu a depresiu. Tvorí sa v rastlinách ako špenát, paradajky, cibuľa. Takisto sa nachádza v pečeni a žĺtku. Vitamín K - fylochinón Veľmi dôležitý pri zrážaní krvi ( tvorba protrombínu ). V rastlinách má úlohu pri fotosyntéze. Pri nedostatku poruchy zrážania a možný vznik nebezpečných krvácaní do telových dutín. Zdrojom je hlavne listová zelenina. Vitamín PP - niacín Nepostrádateľný pri oxidačných a redukčných dejoch. Ak je ho nedostatok, prejavujú sa rôzne zápaly kože, poruchy trávenia a nervová poruchy. Nachádza sa v mlieku a kvasniciach. Kyselina listová Spolu s vitamínom B12 sa podieľa pri tvorbe nukleových kyselín, bielkovín a erytrocytov. Nedostatok sa prejavuje anémiou. Hlavným zdrojom je listová zelenina. |